I sitt leserinnlegg fra 5. mai påstår Anita Marthinussen at ting står så dårlig til i Lødingen, så nå må vi slå oss sammen for å danne en ny og større kommune. Det er Arbeiderpartiet uenig i.

Det er nå utarbeidet rapporter for de alternativene som det skal stemmes over den 30. mai, og disse rapportene bør alle i Lødingen lese.

Når det gjelder rapporten fra Telemarksforskning som tar for seg Lødingen som egen kommune, så har jeg lyst å dra frem en sak for å belyse litt om hvorfor Lødingen ikke kommer så bra ut. Denne rapporten gir poeng for tjenester, tilbud osv. Til slutt kommer man ut med en score som skal fortelle hvordan kommunen vil takle fremtiden.

Her får Lødingen f.eks 0 poeng under «valgfrihet» på tjenestetilbud, ut fra begrunnelsen; «Lødingen har liten grad av valgfrihet for innbyggerne. Det er to barneskoler, og en ungdomsskole. Videre er det 2 barnehager, men ingen variasjon i pedagogiske tilbud. Det er lite variasjon innen pleie og omsorg».

Rimer dette med dagens virkelighet i Lødingen? Er det slik at innbyggerne går rundt og etterlyser et alternativt sykehjem, en alternativ barnehage, en alternativ skole? Eller vil det i en sammenslått kommune bety at man må benytte slike tjenester i det nye kommunesentret? Innbyggernes tilfredshet med tjenestetilbudet er viktigere for oss, enn hvorvidt vi scorer null poeng i en utredning.

Marthinussen hevder at det går dårlig i Lødingen, vi er helt nede på 360. plass på kommunebarometeret, og det etter at vi har hatt det som blei karakterisert som «tidenes budsjett» i 2015. I det samme kommunebarometeret som det henvises til er det forøvrig bare en stor kommune blant topp 25, Bærum. Småkommunene dominerer.

Både forskning og undersøkelser viser at det er innbyggerne i de små kommunene som er mest fornøyd med de tjenestene de får fra kommunen sin. I Lødingen har vi nå en flunke ny barnehage, vi bygger ny fløy på sykehjemmet for å være bedre rustet til å gi gode tjenester til de eldre og syke, vi har ny 1-10 skole på gang, ny kunstgressbane står ferdig til høsten, vi satser mer på kultur, og flere aktører innen næringslivet vårt satser innenfor de markedene de operer i. Lødingen kommune er inne i en periode hvor vi faktisk satser mer enn vi noen gang har gjort, slik at våre innbyggere skal få et enda bedre tilbud!

En del av kommunens tjenester gis i dag igjennom interkommunale samarbeid. Her har vi en rekke områder vi samarbeider om. Det gjør at kommunen faktisk sparer penger, i forhold til å ansette egne folk til å gjøre disse jobbene. Her samarbeider vi som en «stor-kommune» allerede, og det vil ikke medføre at vi må kutte i sykepleierstillinger, som det hevdes.

Marthinussen påstår videre at «Vi kan få flere arbeidsplasser, flere innbyggere og ei utvikling av tjenestetilbudet. F.eks. kulturskole, utbygging av bredbånd, bedre mobildekning, bedre kollektivtilbud, bygging av Panoramaveien, flere spennende jobber innenfor turistnæringen, og Lødingen vil få mer drahjelp til å få etablert andre næringer»

Dette er i beste fall en høyst usikker påstand! Hvor mange av de små kommunene som har slått seg sammen de siste 10-20 årene har opplevd dette? At de små har fått vekst og utvikling pga sammenslåing? At folketallet i de tidligere små-kommunene har steget pga bedre tjenester i den nye kommunen de har vært med på å danne?

Arbeiderpartiets påstand er at vi i Lødingen vil miste arbeidsplasser som følge av en eventuell sammenslåing. Det vil i en ny storkommune ikke være bruk for så mange ansatte på kommunehusene rundt om. For Lødingens del vil det kanskje være snakk om 20-40 arbeidsplasser, som enten forsvinner, eller blir lagt til det nye kommunesenteret. Hvordan skal vi kompensere disse?

Det påståes også at næringslivet i Lødingen er positive til en sammenslåing, men det skal også sies at der finnes en del som er negative. Det de som er negative er opptatt av er blant annet avgiftsnivået i den nye stor-kommunen. En av disse avgiftene er eiendomsskatt, som vi må belage oss på. Da vi hadde denne skatten oppe til behandling, og folkeavstemning, så var kanskje noen av de sterkeste kritikerne fra næringslivet vårt. Vil de nå være beredt på denne avgiften?

Den siste beregningen fra KS viser at Lødingen kommer ut med en netto økning på 2,7 mill.kroner pr år i det nye inntektssystemet som egen kommune. Dette er penger vi kan bruke direkte på oss som bor i kommunen. Til sammenligning får Vågan nesten 3 mill. mindre å rutte med.

Så selv om det hevdes at vi forgubbes, så blir vi vel neppe noe yngre ved at vi slår oss sammen med andre. Lødingen skal fortsatt være en «god» del av Norge, og det gjør vi best ved å bestå som egen kommune.

Hugo JacobsenLeder, Lødingen AP