Hva kan og vil vi gjøre med landbruket i Øksnes?

Øksnes er en stor primærnæringskommune. Omkring 13 prosent av arbeidsplassene i kommunen er tilknyttet primærnæringene. De er stort sett utelukkende knytta til fiskerinæringen, som gjennom en lang periode nå har vært en nærmest sammenhengende suksesshistorie. For den andre primærnæringen - landbruket - er historien en helt annen: Landbruksnæringa i Øksnes ligger nærmest med brukket rygg.

Et forvitret landbruk

Vi har over flere år sett en tilbakegang i antall bønder og aktive gårdsbruk i vår kommune. Landbruksmiljøene i bygdene våre er i ferd med å forvitre. Antallet bønder, heltids og deltids, er sterkt redusert. Vi har en - 1! - heltidsbonde igjen i kommunen, og gjennomsnittsalderen på bonden i Øksnes nærmer seg 60 år. Det er åpenbart at dette er ei næring som sliter i vår kommune.

Brakk matjord, tap av kulturlandskap og plantemangfold

Jord blir liggende brakk, utmark og innmark gror igjen. Kulturlandskapet forsvinner, og det er ikke bare deprimerende å være vitne til – det har også konsekvenser for miljøet. Når kulturlandskap blir borte, reduseres biomangfoldet. Mindre plantemangfold fører til færre insekter. Tap av kulturlandskap er hovedårsaken til at så mange humler og andre bier er utrydningstruet i dag. At færre vil drive jordbruk innebærer tapte verdier for oss alle, ikke bare gjennom tap av arbeidsplasser, men altså også i form av trivsel og framtidshåp.

Selvforsyning, matsikkerhet og økonomi

De siste årenes uroligheter og kriser har ført til at flere reflekterer over betydningen av matsikkerhet og selvforsyning i Norge. Jeg opplever at dette også gjelder lokalt her i Øksnes.

Vi vet at nasjonal- og verdenspolitikk samt markedskrefter i stor grad legger premissene for livsvilkårene for bonden i Øksnes. Vi vet at til tross for økte matvarepriser, får bønder en stadig mindre andel av det vi forbrukere betaler for landbruksproduktene. I 1985 fikk melkebonden 49 % av prisen fra 1 liter melk i butikk. Nå er denne andelen under 25%. Da melkeprisen gikk opp 33 øre 1. juli 2022 økte prisen i butikk med kr. 1,50. Tilsvarende utvikling har skjedd på kjøtt.

Et bærekraftig og levende landbruk må være målet

Vi trenger å gi bonden en lønn som det er mulig å leve av hvis vi skal ha et levende jordbruk og større grad av selvforsyning. Dette gjelder selvsagt også for bønder i en distriktskommune i nord, som Øksnes. I sommer hadde tre av Norges fremste jordbruksøkonomer et innlegg i Aftenposten. Der kom de med drepende kritikk av jordbrukspolitikken som føres, spesielt politikken knytta til tilskudds- og støtteordningene som nå finnes. Kort oppsummert sier de: Store bruk i sentrale strøk stikker av med tilskuddspotten. Dette er feil fordelingspolitikk og feil distriktspolitikk.

Det er åpenbart for meg at man må ta aktiv styring over de statlige virkemidlene for å holde jord i hevd og ha matvareproduksjon i hele landet. Det er helt avgjørende skal vi ha økt selvforsyning, sunn og kortreist mat, bærekraftig og miljøvennlig matproduksjon, god dyrevelferd, flere bønder med ei lønn å leve av, spredt bosetning i livskraftige bygder – kort og godt et Norge i bruk.

Hva kan vi gjøre lokalt i Øksnes for å snu denne utviklinga?

Hvordan kan vi legge til rette for et levende og livskraftig landbruk i kommunen?

Øksnes kommune har prisverdig nok tatt initiativ til og fått midler til et prosjekt som har som mål å snu utviklinga og skape vekst i næringa. Ny interkommunal landbruksplan er også nylig vedtatt. Noe ligger altså til rette for en snuoperasjon. Men det trengs fortsatt betydelig innsats og konkrete tiltak fra politisk hold.

Så hva vil de politiske partiene i Øksnes gjøre for å skape vekst i landbruket i kommunen? Jeg kan bare svare for Øksnes SV: Vekst og utvikling av landbruksnæringa er ei viktig politisk sak for oss. Å ha ei landbruksnæring som er sterk og levende er viktig for at det skal være godt å leve og bo i kommunen. Vi har en rekke konkrete tiltak som vi vil bidra med for å styrke næringa.

Øksnes SV vil jobbe for flere aktive bruk og økt matproduksjon i kommunen. En helt grunnleggende forutsetning for dette er at vi verner om matjorda vi har. Vi vil ta vare på matjord og styrke jordvernet for å sikre arbeidsplasser, matsikkerhet og selvforsyning. Øksnes kommune er arealmyndighet og rår over sine arealer. Det er derfor opp til oss politikere å sørge for at matjord og dyrka mark ikke brukes til andre formål. En eventuell nedbygging av matjord må erstattes med ny matjord

Øksnes SV vil føre en landbrukspolitikk som gjør det enklere for de som vil ha landbruk som binæring eller hovednæring å skaffe seg en gård. Øksnes kommune er konsesjonsmyndighet. Når en landbrukseiendom av en viss størrelse selges, må kjøper søke og få konsesjon for å drive jorda. Vi mener at det er riktig og viktig å prioritere budgivere som vil drive med gårdsdrift. Vi vil derfor håndheve bo- og driveplikt strengere for drivverdige gårder i kommunen. Vi vil også være pådriver for at kommunen i større grad bidrar til forutsigbare forhold for bønder som er avhengige av å leie jord, gjennom å få utleiere til å inngå langsiktige leiekontrakter.

Vi mener at langsiktig og planmessig jobbing er viktig, derfor vil vi aktivt følge opp og drive fram gjennomføringen av prosjektet «Utvikling og vekst i landbruket i Øksnes». Vi mener at en styrking av den kommunale landbruksressursen er viktig, slik at man i større grad enn nå kan bistå bønder i f.eks. å skaffe oversikt over tilskuddsordninger eller søkbare midler. En styrking av ressursen vil rett og slett bidra til at bonden får bedre tid til å være bonde.

Vi vet at det å være bonde er et ensomt yrke, kanskje spesielt i en distriktskommune i nord. Bønder er én av de yrkesgruppene som er mest utsatt for psykisk uhelse. Dette rammer selvsagt dem selv og deres nærmeste mest, men vi har mange eksempler på at dette også går utover dyrevelferd på gårdene. Øksnes SV mener derfor at det er viktig at kommunen i samarbeid med næringa legger til rette for økt trivsel, bl.a. gjennom å tilby naturlige møtepunkter som ulike workshops, temamøter osv. Det er imidlertid ikke bare trivsel som er avgjørende for menneskers psykiske helse. Mulighet for ro og hvile er også sentralt for at mennesker skal kunne ha det godt i livene sine. Vi vil derfor også be om å få utredet muligheter for bedre og utvidede avløserordninger for bøndene.

Øksnes SV vil gjøre sitt ytterste for å bidra til en landbrukspolitikk i kommunen som forstår næringen og behovene den har. Øksnes trenger bonden!