Næringslivet i distriktene står overfor utfordringer som er ukjente i sentrale strøk. Vi er derfor nødt til å hente fram flere distriktsvennlige verktøy fra virkemiddelkassa for å sikre at de lokale og regionale bedriftene fortsetter å levere verdiskaping og sysselsetting i hele fylket.

Lokale og regionale bedrifter har størst betydning for verdiskaping og sysselsetting i hele fylket, og er helt avgjørende for bosetting og forsvarlig bruk av landsdelens rike ressurser.

Nordland er et av landets mest ressursrike fylker med et variert og sammensatt næringsliv. Et næringsliv som forvalter landsdelens rike ressurser gjennom dyktige bedrifter med flinke mennesker på jobb. Det produseres varer, og tjenester, som etterspørres og er viktig for hele verden.

Rike naturressurser er hovedgrunnen til at det bor og virker folk i Nordland. Best mulig ressursbruk og forvaltning er avhengig av god tilrettelegging, gode rammebetingelser og andre tiltak som reduserer ulemper knyttet til beliggenhet.

Virksomhetene i Nordland er både eid av nasjonale og internasjonale konsern samt av lokale eiere. De lokalt forankrede bedriftene består i hovedsak av små og mellomstore virksomheter. Inntektene og inntekstgrunnlaget varierer, men det er nok blant disse vi finner de laveste inntektene, og den laveste omsetningen. Samtidig er det de som har størst betydning for sine lokalsamfunn. Det er de lokalt eide bedriftene som gjerne bruker overskudd til videreutvikling på hjemstedet, enten det er innenfor næringsliv eller det er bidrag til f.eks. stedsutvikling.

All næringsaktivitet har i ulike faser behov for å gjennomføre utviklingsarbeid. Det gjelder ved f.eks. oppstart, omstilling og ikke minst tilpasninger til det grønne skiftet. For små og mellomstore bedrifter kan det være økonomisk utfordrende å ta de kostandene til omstilling. Stadig endringer i kvalitetskrav og kravene til det grønne skiftet kan være utfordrende. Kravene skiller ikke på om virksomhetene er en del av et konsern eller om de er selvstendige, med en langt mindre produksjon. Resultatet kan bli at lokalt forankret næringsliv taper i konkurransen med virksomheter som dokumenterer at de tilfredsstiller alle krav og har økonomi til omstilling.

For Sosialistisk Venstreparti er målet med næringspolitikken å skape verdier for de mange, ikke bare for de få. Det betyr at SV vil jobbe for å spre verdiskaping og sysselsetting over hele fylket. Offentlige virkemidler skal stimulere både lokale og regionale bedrifter, samt gi støtte til utvikling og vekst i mange ulike sektorer. SV har i sitt arbeidsprogram foreslått å opprette en statlig, grønn investeringsbank som skal være en motor i den grønne omstillinga ved å sikre langsiktig kapital.

Partiet vil ha på plass en aktiv næringspolitikk som sikrer omstilling gjennom strategisk investering, eierskap, lån og tilskuddsordninger. Det er viktig å stimulere