Vestre Hinnøy og Kanstadfjord Reinbeitedistrikt og Sortland kommune har samarbeidet godt før. Det kan skje igjen - også for ny havn på Kringelen. Slikt samarbeid forutsetter velvilje i ord og handling fra begge parter. Fremfor alt må avtaler overholdes - også av kommunen.

Fakta: Et reinbeitedistriket (RBD) er et geografisk område hvor det kan drives reindrift. RBD har et styre som skal påse at reindrifta drives i samsvar med lover og regler. Lederen i RBD representerer reindriftas interesser i området.

Kort om arealplanen

Arealplanen styrer all arealbruk i kommunen. Forrige gang denne planen ble endret, fikk mange grunneiere omdisponert sine arealer til boliger og næring, noen fikk det ikke. Det kan være mange grunner til at arealer ikke kan eller bør bygges på. Svært ofte dreier det seg om risiko- og sårbarhet, slik som skredfare og flomfare. Andre ganger kan jordvern, kulturminner og samiske interesser være grunnlag for å avvise et forslag om å bygge ut et område.

Enkelte hevder at reinbeitedistrikt stanser all utvikling og vekst på Hinnøya, er det virkelig slik?

La oss se på det faktiske innholdet i arealplanen for et avgrenset område. Jeg bruker strekningen fra Reinsnes til Hognfjorden som et eksempel. Dette området er svært viktig for reindrifta. Likevel aksepterte reinbeitedistriktet mange nye utbyggingsområder, slik som boliger, fritidsboliger og næring. Reinbeitedistriktet aksepterte utbygging i eller nært beiteområdene på tross av at tiltakene ville få negative konsekvenser for reindrifta. Likevel hadde de forståelse for at både kommunen og reindrifta måtte samarbeide for å ivareta hverandres interesser. Konsensus var idealet som reinbeitedistriktet og kommunen ville oppnå.

Når arealplanen skulle vedtas var det på strekningen Reinsnes – Hognfjorden avsatt om lag 1300 dekar til boliger, fritidsboliger og næring. Ei boligtomt er som regel 1 dekar. Vi snakker altså om svært store områder avsatt til utbygging. På tross av arealplanens faktiske innhold er holdningen til reindrifta likevel negativ på mange hold. Hvorfor er det slik?

Over mange år er det regelmessig blitt publisert samefiendtlige leserbrev. Samekritiske monologer fra kommunestyrets talerstol har også bidratt til et negativt bilde av reindrifta. Påstanden om at «reindrifta stanser alt av boligbygging og næringsutvikling på Hinnøya» er forsøkt banket inn som etablert sannhet. Dette har på ingen måte bidratt til samarbeid og konstruktiv dialog.

Et annet bakteppe for tillitssvikten mellom kommunen og reinbeitedistriktet er kommunestyrets sluttbehandling av arealplanen. En slik planprosess er i praksis en kunnskapsbasert forhandling mellom ulike aktører og ulike interesser. Resultatet er vanligvis en vedtatt arealplan som ivaretar det partene har blitt enige om. Alt dette er styrt av strenge regler for hvordan slike planer skal lages. Få dager før arealplanen til Sortland kommune skulle vedtas ble det lagt frem et endringsforslag på godt og vel 19 sider. Mange av de nye forslagene gikk i stor grad ut på å fjerne avbøtende tiltak. Tiltak som var lagt til grunn for at Sametinget på vegne av reinbeitedistriktet skulle trekke sine innsigelser. Endringsforslaget ble vedtatt av flertallet i kommunestyret. Med dette representerer vedtaket også kommunens syn på reindrifta. Reindrifta hadde gitt avkall på mye for å imøtekomme kommunen og følte seg naturlig nok både lurt og sviktet. Da er det kanskje ikke så rart om reindrifta ikke vil gi avkall på enda flere beiteområder - slik som Kringelen. At tilliten til kommunen er heller begrenset, er vel heller ikke så rart.

Jeg tenker at Sortland kommune har en vei å gå for å gjenoppbygge tilliten til reinbeitedistriktet. Noe jeg anser som helt grunnleggende for samarbeid om utvikling på Hinnøya. Sortland Senterparti har tatt inn dette som et eget punkt i vårt valgprogram. Dialog er et viktig første skritt. Vi tror det er fullt mulig å få til gode samtaler og forhandlinger med reindrifta i tiden som kommer. Kommunen må i ord og handling bygge tillit. Dette er nøkkelen til havneavsnitt på Kringelen og annen vekst på Hinnøya.