Bente Kristine Lorentzen i Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja unnlater å kommentere vår påstand om at Folkeaksjonen farer med usannheter når de konsekvent hevder at konsekvensutredning av Nordland VI, VII og Troms II er ensbetydende med åpning av havområdene for olje og gassvirksomhet.

En usannhet blir ikke sant selv om den blir gjentatt til det kjedsommelige, derfor håper LoVe Petro at motstanderne av konsekvensutredning for ettertiden holder seg til det som er riktig.

Folkeaksjonen prøver i sitt avisinnlegg å skape et inntrykk av at nåværende og fremtidige arbeidsplasser i Nord-Norge som er knyttet til petroleumsnæringen er nesten uten betydning. Det er selvsagt ikke riktig! I en rapport utarbeidet av IRIS (International Research Institute of Stavanger) offentliggjort i februar i år, går det fram at Nord-Norge har 8.057 direkte og indirekte arbeidsplasser knyttet olje- og gass.

Det fordeler seg med 3740 i Nordland, 2400 i Troms og 1917 i Finnmark. Selv om olje- og gassvirksomheten bare så vidt er kommet i gang i nord, viser nye tall fra Konkrafts kommende rapport om Nordområdene at eksporten av olje og gass fra nordnorsk sokkel nådde imponerende 58 milliarder i 2014. Disse tallene vise at olje- og gassvirksomheten eksporterer mer fra Nord-Norge enn alt annet næringsliv til sammen. Dette viser med all tydelighet den betydningen oljeaktivitet i nord allerede har for landsdelen.

LoVe Petro er enig med Folkeaksjonen om at det er viktig at Nord-Norge også satser aktivt på de muligheter som er innen sjømat, reiseliv, mineraler, og nye næringer. Landsdelen og spesielt Lofoten og Vesterålen trenger arbeidsplasser tilknyttet både eksisterende og ny næringsaktivitet.

De siste årene er det lagt ned hundrevis av arbeidsplasser i landsdelen knyttet til filetproduksjon av hvitfisk grunnet manglende lønnsomhet. I Lofoten og Vesterålen opplever ansatte tilknyttet filetproduksjonen i hvitfisknæringen usikkerhet og omfattende permitteringer. Sett i lys av dette mener Love Petro i motsetning til Folkeaksjonen at de 413 petroleumsrelaterte arbeidsplassene i Lofoten og Vesterålen er svært viktig for regionen og utgjør en betydelig del av sysselsetningen.

En konsekvensutredning av Nordland VI, VII og Troms II vil gi oss svar på om det er forsvarlig å åpne havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja for olje- og gassvirksomhet, med de muligheter for nye arbeidsplasser og verdiskaping en slik aktivitet vil føre med seg. Norge har så langt brukt mer enn en milliard skattekroner på kunnskapsinnhenting knyttet til Nordland VI, VII og Troms II.

En slik formidabel pengebruk vil fremstå som uforsvarlig dersom Stortinget unnlater å gjennomføre den prosessen Stortinget selv har vedtatt i Petroleumslovens § 3.1 som omhandler konsekvensutredning, en prosess flertallet i befolkningen stiller seg bak.