På en arbeidsplass i Forsvaret gjorde de en oppsummering av hvem av de ansatte som hadde mest tilgang på arbeidsplassen – fra hovedarealer til de mest beskyttede områder. Det var renholderen.

Om seks måneder er renholdet outsourcet i Forsvaret og nye eksterne aktører overtar. Hva gjør det med sikkerheten i Forsvaret når kanskje 300-400 nye renholdere vi ikke vet hvem er, nå skal få full tilgang? Flertallet av de som i dag jobber i renholdsbransjen har utenlandsk bakgrunn, noe som kompliserer sikkerhetsklaringen.

Implementeringen av ny renholdshverdag gjør at Forsvaret allerede nå har bestemt seg for å senke sikkerhetskravene fra ”Hemmelig” til ”Begrenset/konfidensielt” for disse private aktørene – dette til tross for at statsråden har sagt at sikkerheten skal være den samme.

Renholderne, som er de som skal ha mest tilgang til Forsvarets etablissementer, skal altså være de som det er minst kontroll på.

Vi tviler ikke på at de aller fleste som jobber i privat renholdsbransje er hederlige mennesker. Men vi ser hvilke muligheter som åpner seg for de som ikke er det, når Forsvaret velger å gå på akkord med sikkerheten, for å tilpasse seg realitetene i renholdsbransjen.

I all tid har Forsvaret hatt høye krav til sikkerhet.

Mens Forsvaret i den senere tid har skjerpet sikkerheten på grunn av den generelle sikkerhetspolitiske situasjonen, velger man altså å lempe på kravene til private aktører.

Lukker man dørene mens man åpner porten på vidt gap?