Det har ei tid blåst kraftig omkring driftstilskudd til fysioterapeutene i Sortland. Jeg vil først si at den tjenesten er veldig viktig. Dessuten er vi i Sortland så heldige at vi har hatt mange svært dyktige fysioterapeuter her i flere tiår.

Rådmannen la fram sitt budsjett i november 2015. Forslaget viste at Sortland kommune har for høye driftskostnader. Budsjett og økonomiplan er derfor balansert ved bruk av fond (avsatte sparepenger).

Alle vet at slik kan det ikke fortsette. Fond vil ta slutt, og drifta må justeres ned slik at vi ikke bruker mer enn inntektene tilsvarer.

Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk venstreparti og Rødt var enige i at vi ville prioritere drift av Håløygtunet. Forrige regime, Høyre og Fremskrittspartiet, la ned 7 demensplasser i 2015. Det viste seg å være feil prioritering, da behovet for plassene er stort.

Nedleggelsen førte blant annet til at flere pasienter ble liggende på sykehus etter ferdig behandling, noe som påførte Sortland kommune ekstra kostnader. I tillegg har det gitt øket press på avlastning, som igjen betyr at færre får et slikt tilbud. Dette var noe som vi i den nye politiske ledelsen ikke ville skulle fortsette. Vi var nødt til å sikre at videre drift av Håløygtunet er finansiert. Det nytter ikke å restaurere og bygge nytt, uten å ha penger til drift.

Høyre og Frp økte driftstilskuddet for fysioterapeutene i 2015 med kr 240 000 med lovnader om at økningen skulle fortsette de neste tre årene. Selv om driftstilskuddet ble økt i 2015, økte ikke fysioterapitjenesten i omfang. Dette var ikke noen bindende avtale, men skapte nok en forventing om mer penger.

Valget gav maktskifte i rådhuset, og alle blå løfter kunne ikke lenger innfris. I budsjettet for 2016 ble det ikke vedtatt å øke det kommunale tilskuddet ytterligere, slik Høyre hadde lovet. Her er det viktig å understreke at det heller ikke ble gjort kutt i tilskuddene, da man valgte å beholde 2015-nivået.

Skolene i Sortland har svært stram økonomi. Ytterligere innstramminger vil merkes hardt. Nå er vi nødt til å prioritere god kvalitet i skolen. Våre unger er framtida, og vi har et ansvar for å gi dem det beste utgangspunktet. Hver høst kommer nye førsteklassinger til skolene våre, med drømmer og forventninger.

Foreldrene håper at skolen skal ta vare på barna deres, og at deres datter eller sønn skal få de kunnskapene som må til for å klare seg godt i livet. Vi ønsker å gjøre håpet til virkelighet.

Nest etter hvilke foreldre man har, er det ingenting som betyr mer for barnas muligheter i livet, enn hvilken skolegang de får. Våre politiske valg har dermed stor betydning for barn og unges liv.

Politikk er ikke bare å mene. Politikk er å handle, forandre det som ikke er bra nok, gjøre samfunnet bedre. For meg er det hele poenget med å delta i politikken. For Arbeiderpartiet i Sortland vil det være viktig å sørge for at Sortland kommune fortsatt skal være god på omsorg og skole. For å greie den store oppgaven må vi hele tiden gjøre prioriteringer. Kommunekassen inneholder en begrenset mengde penger, så vi kan ikke si ja til alt. Det er krevende, for vi vil jo gjerne støtte alle gode formål.

Framtidas Sortland vil by på nye muligheter og nye utfordringer. Vi får kanskje enda trangere økonomi om nytt inntektssystem blir vedtatt i Stortinget til våren. Det vil da bli helt nødvendig å se på hvordan vi drifter kommunen. Vi er sikre på at vi må prioritere eldre og barn først, og jeg har trua på at vi skal finne gode løsninger. Det er jobben vår og den skal vi fortsette med, til beste for innbyggerne i Sortland.