Jeg har flere perioder i kommunestyre og formannskap i en vestlandskommune. Siste kommunestyremøte i Hadsel får meg til å komme med en «ytring» Uten at jeg håper å ikke fremstå som en bedreviter.

Selv har jeg også deltatt i debatter som har varmet godt mellom ørene, og det har vært de gangene jeg har tenkt med meg selv etter at jeg er kommet på plass i stolen:

- Stig, det der var kanskje ikke nødvendig at du sa.

Tenker ALLE kjenner seg igjen i den.Loven om ytringsfrihet går ganske langt. Lenger enn jeg mener er aktuelt med ytring i for eksempel et kommunestyre.

Vi mennesker har nok litt ulike oppfatninger om hva som er en ytring og hva som er trusler, injurierende, hva som passer seg og si osv. Men, jeg tenker alltid at vi må ha med oss vår sosiale kompetanse. Det er ikke alt som skal sies der og da, selv om man tenker det. Så er det en gammel regel som sier, ta ballen og ikke mannen.

Debatter om saken, og forsøk å ikke gå på person med person karakteristikker eller ting som kan oppfattes krenkende. Det er viktig å har «respekt» for mot debattanten. For eksempel kan man si, jeg hører hva du sier, og jeg respekterer det, men jeg er helt uenig.

Da har man sagt at i denne saken er jeg, og her kan man bruke, rykende, revnende, forferdelig osv, uenig med deg. Dette vil bli respektert, og ingen behøver å «tape ansikt». Det må gå an å ha friske debatter uten at noen sitter igjen med vonde følelser.

Jeg tenker også på hvilket signal vi som folkevalgte gir og fremstår med til folk som hører eller leser hva vi sier. Som har valgt oss inn, og som ønsker at vi skal representere kommunen vår på en god forbilledlig måte.

Til slutt, gode kolleger i kommunestyret. Vi skal «jobbe» sammen i mange år. Prøve å styre Hadsel kommune på den beste måten vi kan. Det vet jeg at vi ALLE har som mål som er valgt inn. Vi har forskjellige ståsteder, forskjellig politisk ballast og politisk ideologi.

Men la oss forsøke å samarbeide, respektere hverandre, og skape et godt samarbeidsklima til beste for oss selv og for kommunen i fremtiden.