- Vi finspikrer nå på våre innlegg, sa sortlandsordfører Tove Mette Bjørkmo dagen før møtet.

Sortland, Andøy og Bodø kommuner har sammen med Andøya Test Center og Vesterålen regionråd fått tildelt knappe 20 minutters taletid på høringen. Den vil de bruke godt.

Kystvaktfokus

Bjørkmo vil legge fokuset på Kystvakta.

- Jeg vil si at jeg er glad for forslaget om å la Kystvakta være på Sortland, og jeg vil poengtere at å legge Kystvakta sammen med marinen vil være en unødvendig militarisering av Kystvakta, som har stor tillit som den opererer i dag, sier hun.

Endringer i klimaet, som varmere vann i Arktis, understreker viktigheten av at kapasiteten ikke tas ned. Regjeringen har imidlertid foreslått å redusere kapasiteten med to fartøy.

- Det må vi se å få gjort noe med. Det er urimelig å skulle vokte over større områder med færre fartøy, sier Bjørkmo.

Les også: Skjebnedag for Kystvakta og Andøya flystasjon

Nordområdepolitikk

Sortlandsordføreren vil i tillegg, i løpet av sine to tildelte minutter, si noe om nordområdepolitikken, og de viktige naturressursene som må passes på.

- Norge har en viktig rolle i den jobben, sier hun.

Totalt er det tolv personer som skal representere Vesterålen i saken. Nå forventer Bjørkmo at komiteen lytter til innspillene som kommer.

- Vi får ingen svar i morgen, men komiteen kommer til å få høringsinnspillet skriftlig i hånda fra oss.

-Vil redusere behov

Ordfører i Andøy, Jonni Solsvik, har også forberedt seg godt til sin fremføring, som vil handle om hvorfor Andøya flystasjon bør bevares.

- Jeg vil først og fremst rette søkelyset mot at den beste løsningen er delt, og at flystasjonen blir bevart på grunn av lokalisering og kapasitet, sier han.

Les også: -Vil ha fokus på fakta, forsvarsevne og åpenbare feil

Solsvik har flere begrunnelser for at den delte løsningen er den beste.

- En slik løsning vil redusere behov for reinvestering og sikre at investeringen som er gjort de siste 60 årene blir sikret for videre bruk. Samtidig vil løsningen redusere risikoen for store kostnadsoverskridelser, sier han.

-Får viktig informasjon

Han peker også på, som han vil inkludere i sin begrunnelse, at en slik løsning også vil redusere risikoen for at forsvaret mister kritisk MPA-kompetanse.

- Og så vil det sikre videre aktivitet av Andøya Test Center, sier han.

Solsvik understreker at høringen i Stortinget er viktig.

- Det er viktig at komiteen får den informasjonen som en slik høring kan gi og på den måten kan stille relevante spørsmål i det videre arbeidet, slår Solsvik fast.

Les også: - Kunnskapsgrunnlaget til regjeringen er ikke troverdig