Det skrives ofte i riksavisene og økonomiske tidsskrift om habilitet/inhabilitet, nettverkskorrupsjon og rollesammenblanding. Blander man politikk oppi dette blir det en sak både i Dagsrevyen og TV2-nyhetene. Hvorfor? Fordi det er alvorlig.

Når jeg er i kommunestyremøtet er jeg en representant for partiet og de som stemte på Høyre ved forrige kommunevalg i Hadsel. Dette er en rolle jeg ikke tar lett på. Den er basert på tillit.

Som fersk politiker er behovet for å diskutere med de erfarne stort. Etter noen år kommer noe "inn under huden" og man blir tryggere. I noen tilfeller kanskje så trygg at man begynner å «ta seg til rette»?

Det er viktig å huske hvilken rolle man innehar når, og at man ikke surrer med hattene sine. At man ikke sitter på en side av bordet og søker penger, for deretter å gå til andre siden av bordet og bevilge tilskuddet. Et eksempel som viser med tydelighet en uheldig sammenblanding av roller. Ryggmargsrefleksen setter et stort kryss over redeligheten.

Varaordfører Kurt Jensen, som er en av de mest erfarne i dagens kommunestyre har flere ganger rotet med hattene sine. I Bømyra Eiendom sitter han i styret og har hatt en aktiv rolle for å utvidelse aksjekapital med penger fra Hadsel kommune. Så langt vi har forstått av avisene har han også behandlet saken som varaordfører. I Søndre Barnehage var han nettopp valgt inn som styreleder da han engasjert debatterte et mulig kommunalt eiendomsoppkjøp av samme selskap i kommunestyret, noen dager etter.

Hadsel Høyre gikk blant annet til valg på profesjonelle styrer for Hadsel kommunes virksomheter. Med dette mente vi at det først og fremst er kompetanse som skal legges til grunn når styret settes sammen, samt å knytte strategisk viktige partnere til virksomheten. Å være lokalpolitiker er nødvendigvis ikke ekskluderende, men det er ikke kvalifikasjon god nok for å få en styreplass. Det vil gjelde både Trollfjord Kraft, Hadsel Eiendom, Hurtigrutens Hus m.fl.

Med et profesjonelt styre unngår man også den mistilliten som brer om seg når politikere dukker opp i flere roller samtidig. Hvem sine interesse ivaretas? Fellesskapet som vi politikere representerer, selskapet, bedriftens partnere, eller i verste fall – egeninteresser?