I slutten av august avdekket Vesteraalens Avis at styret i Hurtigrutens Hus hadde hatt hemmelige styremøter, altså styremøter som ikke var kunngjort, som manglet sakslister og protokoll. Dette kan tyde på at styret ikke har nødvendig forståelse for lovpålagte formaliteter, og manglende kompetanse til å forvalte store verdier på vegne av Hadsel kommune. Vi har dessverre fått et godt eksempel på hvorfor Høyre insisterer på at kommunene må oppnevne profesjonelle styrer.

6. september ble det publisert et leserinnlegg forfattet av undertegnede med tittelen «Roller og redelighet». Her pekte Høyre på varaordførerens ulike roller i saksbehandlingen av Bømyra Eiendom og Søndre Barnehage, og hvordan dette skaper usikkerhet for hva som egentlig foregår. Like etterpå kommer avsløringene om styremøtene i Hurtigrutens Hus.

I kjølvann av disse avsløringene har styret mottatt oppsigelse fra daglig leder Jon Lauvland Pettersen, og beskjed om at styremedlem Arne-Ivar Mikalsen ønsker å trekke seg fra styret. Som svar på kritikken som er fremsatt i kjølevann av dette, velger Ordføreren å mer enn antyde at mye handler om Mikalsens inhabilitet i styret. En påstand det ikke er noe hold i. Og, Ordfører, dette er useriøst og uprofesjonelt. I stedet for å gå inn i de faktiske problemstillinger og debattere disse, velger ordføreren å flytte fokus over på det eneste styremedlemmet som posisjonen ikke har oppnevnt selv.

«Det er store forskjeller mellom kommunene. På den nevnte konferansen kom det fram at de som ikke er gode nok, har problemer med å håndtere habilitetsspørsmål, at de ikke har nok åpenhet i vanskelige saker, og at det ofte er svikt i håndtering av formelt styrte saker som for eksempel anskaffelser.»

Og videre:

«Det finnes mange eksempler på uryddig praksis rundt kommunen som eier. Mange av disse kunne vært unngått dersom man for eksempel unngår mulige rollekonflikter ved at ordfører eller andre folkevalgte også sitter i posisjoner i kommunale selskaper, unngå at ansettelser skjer uten utlysing og unngå at oppnevning av styremedlemmer i kommunale selskaper koples på det partimessige styrkeforholdet i kommunestyret.»

Ordfører, som generalforsamling på vegne av kommunestyret ber vi om ordentlige svar på følgende spørsmål:

  1. Hva mener Ordføreren om at styreleder og nestleder i Hurtigrutens Hus KF unnlater å fortelle sannheten om det har vært avholdt hemmelige styremøter, på direkte spørsmål fra redaktøren i VA?

  2. Hvilke konsekvenser får dette for de gjeldende styremedlemmene, og hva vil Ordføreren gjøre med styret i Hurtigrutens Hus og kommunens øvrige organer (både KF’er, AS’er og IKS’er), slik at man er sikret profesjonalitet i videre styring av det kommunale foretaket?

  3. Hva er den sittende posisjons ønsker og intensjoner for Hurtigrutens Hus?

Lina Vibe, Hadsel Høyre

VOL opplyser: Innlegget fra Lina Vibe er et grunngitt spørsmål til ordfører Siv Dagny Aasvik. Ordføreren opplyser imidertid i en e-post, med lokalmediene på kopi, at spørsmålet er sendt inn for sent i henhold til kommunestyrets reglement, og at det dermed ikke vil bli besvart i neste møte.

- Du har mulighet til å sende inn spørsmålet til neste kommunestyremøte i oktober. Reglementet må handheves likt overfor alle, sier Aasvik. Hun informerer samtidig om at Hurtigrutens hus og Hadsel eiendom vil ha sine årlige orienteringer for kommunestyret i oktobermøtet.