Bedrifter som opplever store svingninger i etterspørselen har etter min mening fått problemer med å beholde arbeidstakerne og kompetansen. Et godt svar på slike utfordringer er muligheten til å kunne permittere ansatte for en kortere periode. Regjeringen gjennomførte fra 1. januar å doble tiden for bedriftenes lønnsplikt fra 10 – 20 dager, og videre redusere antall uker med dagpenger fra 30 – 26 uker. Dette er en kraftig svekkelse av en ordning som har fungert godt, og som nå viser at det fører til flere oppsigelser.

Bekymret for kutt

Regjeringen har også vedtatt å kutte i lønnsgarantiordningen ved konkurser. For lønnskrav i oppsigelsestiden reduserer regjeringen rett til lønn i oppsigelsestiden til maksimum 1 måned. Endringen vil i første rekke ramme arbeidstakere som etter arbeidsmiljøloven har en oppsigelsestid utover en måned opp til seks måneder. Dette kaller regjeringen forenkling. Det regjeringen i realiteten gjør, er å ta penger fra de som mister arbeidet på grunn av konkurs, bare for å dekke inn egne forslag til skattelettelser.

Høyre og Fremskrittspartiet har sendt ut på høring et forslag om store endringer i Arbeidsmiljøloven. Regjeringen foreslår å liberalisere arbeidsmiljøloven på flere vesentlige punkter. Det skal bli lettere å utvide bruken av midlertidige ansettelser, arbeidsgiver kan pålegge mer overtid i perioder, og adgangen til å jobbe lange turnuser blir økt, alle disse lovforslagene innebærer en klar svekkelse av arbeidsmarkedspolitikken.

– Forslagene går i feil retning

Arbeidstakerorganisasjonene har i sine høringsvar gått i mot lovforslagene. Dette hadde nok arbeidsminister Robert Eriksson regnet med, men han var neppe forberedt på at Arbeidstilsynet, som er hans eget tilsynsorgan med ansvar for helse, miljø og sikkerhet på norske arbeidsplasser, skulle gå så hardt ut.

De foreslåtte endringene vil gi arbeidsgiver økt styringsrett over ansettelser og arbeidstid. forslagene vil etter min mening gi et dårligere arbeidsliv med mer ubekvemme arbeidstider og flere usikre jobber. Forslagene vil bidra til å undergrave det organiserte arbeidslivet.

Forslagene går etter min oppfatning i feil retning, bort fra den norske samfunnsmodellen bygd på faste ansettelser og samarbeid om drift og utvikling av bedriftene

Derfor må Stortinget etter min mening gå i mot alle disse forslagene fra regjeringen.