Budsjettforslaget for 2015 har en reduksjon i rammene for Voksenopplæringa på 250.000 kr. I tillegg går tilskuddene fra staten ned som følge av endrede regler.

Det er dessverre ingen andre innsparingsmuligheter enn å redusere timetallet for norskgruppene. I praksis ca 10 timer/uke. Med tre norskgrupper betyr det at tilbudet reduseres fra 18 eller 19 t/uka til 15 eller 16.

I tillegg betyr en reduksjon av timetallet mindre muligheter til tilpasset opplæring innen gruppene. Ei norskgruppe har elever med svært ulik bakgrunn, - alt fra analfabeter til folk med universitetsbakgrunn. Bosetting, og dermed nye elever, skjer/kommer spredt over hele året. Det sier seg selv at dette er «en utfordring» som det så vakkert heter.

De aller fleste som får norskopplæring i den kommunale Voksenopplæringa er flyktninger og innvandrere som omfattes av introduksjonsloven. Denne loven sier at flyktningene i de to første årene etter bosetting skal ha et tilbud på 37,5 t/uka. De er i realiteten ansatt i Sortland kommune.

Dette tilbudet skal være en kombinasjon av norskopplæring og arbeids/språktrening på en arbeidsplass. Slik er det dessverre ikke i dag. Å få til avtaler om språktrening/arbeidstrening er svært vanskelig.

Voksenopplæringa pålegger deltakerne heimearbeid i tillegg til timene på skolen for å prøve å nå målet om 37,5 t/uka. For å si det med rene ord, man kan stille spørsmålet om Sortland kommune innfrir lovens bestemmelser med gjeldene budsjett.

Voksenopplæringa har også fått tilført nye oppgaver i 2014. De obligatoriske prøvene i norsk og samfunnskunnskap som før ble avviklet regionalt, gjennomføres nå på hver enkelt skole.

Dette krever kursing av personalet og tid til forberedelse og gjennomføring. For de av deltakerne som har en fagutdanning fra hjemlandet, men mangler papirer for dokumentasjon, skal det gjennomføres en såkalt realkompetansevurdering. Også dette ansvaret er overført til den enkelte skole i 2014.

For å gjøre bildet komplett må man ta med at Rådmannen, i sitt budsjettforslag, har lagt inn ytterligere bosetting på 10 personer i 2015. De kommer i tillegg til de 25 som allerede er vedtatt av kommunestyret.

I lys av de momenter som er nevnt, er det vanskelig å se hvordan Voksenopplæringa skal klare sin del av forpliktelsene og lovpålagte oppgaver Sortland kommune må forholde seg til.