Den senere tid har en kunnet lese en rekke innlegg i nordnorske media der debattanter, rødgrønne lokalpolitikere og deler av LO, tillegger regjeringen og fiskeriministeren meninger og motiver som ikke er forankret i virkeligheten.  Det er til og med etablert en aksjonsgruppe som omtales som Kystopprøret - sammen om kysten, fisken og framtida.

Bakgrunnen for disse utspillene er sjømatindustriutvalgets (Tveteråsutvalgets) konklusjoner som ble presentert like før jul. Sjelden har man sett så massive og ubegrunnede reaksjoner på en rapport som ennå ikke er kommet til politisk behandling.  Vi føler derfor et stort behov for å bidra til å føre debatten inn på riktig spor ved å presentere noen fakta om prosessen rundt sjømatindustriutvalgets rapport.

Utvalget ble nedsatt av den rødgrønne regjeringen våren 2013. Mandat og sammensetning er uendret siden den gang, og utvalget leverte innstillingen innen utgangen av 2014, som var den definerte fristen.  Utvalgets rapport er nå på høring til utgangen av april 2015, og det vil bli fremmet en egen stortingsmelding og om nødvendig en lovproposisjon rundt neste årsskifte.

Det vil således være rikelig anledning for alle å komme med sine syn og kommentarer til høringen, og politisk vil saken bli behandlet på ordinær måte gjennom prosessene saken skal gjennom i Stortinget.

Vi mener at det er lite hensiktsmessig å kritisere utvalget, eller tillegge dagens regjeringen feilaktige standpunkter til et arbeid som er rekvirert av forrige regjering, kun fordi man tydeligvis ikke liker konklusjonene fra utvalget.

Utvalgets mandat var å komme med forslag som skulle bidra til å styrke lønnsomheten og konkurransekraften i norsk fiskeindustri, nettopp fordi det var en oppfatning hos forrige regjering om at noe måtte gjøres. Denne oppfatningen deles av H-FrP regjeringen, og derfor ønsker en å se på tiltak for å øke lønnsomheten og verdiskapingen i sjømatindustrien.

En sunn industri må levere både på sosial, økonomisk og miljømessig bærekraft. Utfordringen er at økonomisk bærekraft har blitt ignorert i lang tid, og tiltak må iverksettes for å sikre en bærekraftig utvikling av denne viktigste næringen for verdiskaping og bosetting langs kysten.  Status quo er ikke en mulighet, og endringer må iverksettes.

Derfor utfordrer vi kritikerne til utvalgets forslag. Dersom dere ikke liker konklusjonene i sjømatutvalgets forslag, må dere presentere alternative løsninger.

Høringsrunden pågår akkurat nå – det er nå dere har muligheten til å være med å påvirke. Vi ser med forventning fram til hvilke forslag som kritikerne vil lansere som alternativer.  Vi lover å ta imot et hvert forslag og gi disse en seriøs vurdering.

Som ledere av Høyre i de tre nordligste fylkene, kan vi allerede nå forsikre at vi aldri vil være med på noen endringer av rammebetingelser og regelverk som gjør at vi mister nasjonal kontroll over norske fiskeressurser. En endring av deltakerloven som åpner for at nasjonalitetskravet faller bort, vil ikke være aktuelt for oss å akseptere. Kravet om norsk eierskap skal opprettholdes. Fiskeressursene blir og skal forbli forvaltet av staten – og til det beste for fellesskapet.

Dette er fordi vi deler Kystopprørets slagord - sammen om kysten, fisken og framtida. Likevel er vi like overbevist om at næringens framtid avhenger av at man klarer å omstille på en slik måte at lønnsomhet, verdiskaping og innovasjon gir trygghet og vekst også i et framtidig perspektiv.