Fiskernes reaksjon er helt entydig: Dette ønsker man ikke – ut fra de erfaringer som ble gjort ved tilsvarende seismikkskyting i Andfjorden 2014 og petroleumsrelatert seismikkskyting utenfor Vesterålen 2009/2010.Erfaringer fiskerne har gjort i disse periodene med seismikkskyting er at fisken forsvinner fra fiskefeltet når skytingen starter. I enkelte områder kommer den tilbake etter noen dager, i andre områder blir den borte i lengre tid.

Forskning viser også at fisk blir skremt i ulik grad, og at den blir borte fra fiskefeltene i ulik grad. Den forskningen som er gjort på seismikk og skremming, har vært gjennomført i skyteperioden og like etterpå. På denne måten vil man ikke registrere langtidsvirkningen i forskningsprosjektene. Da har vi fiskernes erfaringer igjen.

Vesterålsfiskerne har opplevd at fisken kan bli lenge borte. Seismikkskytingen utenfor Vesterålen og Senja 2008 – 2010 førte til store protester fra og svart hav for mange av fiskerne i regionen. I 2008 ble lagt opp til seismikkskyting skutt i hele fire måneder.

Fiskere i Lofoten og Vesterålen erfarte i 2008 et bortfall av 2/3 fangst når det ble skutt seismikk. Fangstreduksjonen var vedvarende i opptil 2 mnd, og fiskerne tror at årsaken er at seismikkskytingen skremte vekk maten til fisken (NRK 2009).

I enkelte områder gikk det lenger tid før fisket tok seg opp igjen. Seismikkskytingen i 2008 førte til erstatningskrav fra 93 fiskere, som til sammen krevde 16 millioner kroner.

Likeledes har fiskerne erfaringer fra NGUs seismikkskyting i Andfjorden høsten 2014. Før skytingen foregikk det et godt heimefiske med deltakelse av et varierende antall fartøyer (10-20) fra Andøy, Bjarkøy, Harstad og Kvæfjord (som har Andfjorden som heimefiskefelt). Før skytinga hadde de godt med fangster.

Etter skytinga, som foregikk med såkalt liten luftkanon og kun over 2 døgn, var fangstene så elendige at man ikke fant grunnlag for å fortsette fisket. Fisken uteble i flere uker etter skytinga.

Den seismikken som nå skal skytes i regi av NGU, har ingen næringsmessig betydning. Den har en ren kunnskapsbasert betydning: NGU og forskerne ønsker å få lagt de siste brikkene i et geologisk puslespill.Til dette skal de bruke forskjellige teknikker, i tillegg til såkalt «lettseismikk» skal det også benyttes  magnetiske målinger og tyngdmålnger.

Hverken Norges Kystfiskarlag eller fiskerne har noe imot kunnskap. Men så lenge det her er snakk om en virksomhet som kan redusere verdien av ei viktig næring, og som vil redusere inntektene til enkeltfiskere, mener vi at denne seismikkskytinga må skrinlegges.

Norges Kystfiskarlag inviterer derfor ordførerne i de kommunene som har Vesterålsfjorden og havet vest av Bø som heimefiskefelt om å støtte fiskernes krav om å droppe seismikken.