Øksnes kommunestyre har vedtatt en god og ryddig prosess som skal sikre at innbyggerne i Øksnes får avgjøre spørsmålet om kommunesammenslåing gjennom en rådgivende folkeavstemning. Prosessen legger til rette for at innbyggerne skal høres gjennom temamøter, folkemøter, involvering av ansatte og innbyggerundersøkelser. Basert på dette skal det gjennomføres samtaler med en eller flere av de andre kommunene i Vesterålen. Når så slike samtaler er sluttført og vi vet mer om hva en mulig sammenslåing vil innebære, skal innbyggerne få si sitt gjennom folkeavstemning.

Per Ole Larsen sitt innlegg på vol 23. april viderefører en gammel, men ikke spesielt god, tradisjon. Når Per Ole Larsen har funnet ut at han er imot, har han ingen interesse av at andre skal få saken bedre belyst før en går til vedtak.  Det er helt greit for meg at Per Ole Larsen ikke føler behov for å vite hvilket tjenestetilbud vi skal gi innbyggerne i Øksnes i framtida.

At han ikke har interesse av å belyse hva vi gjør best alene, hva vi gjør like godt eller bedre i samarbeid og hva vi vil vinne – og tape – på å slå oss sammen. Det er greit at Per Ole Larsen ikke er opptatt av hvordan vi skal løse nye oppgaver som vi trolig er for små til å takle med under 5000 innbyggere og at han ikke er interessert i å vite om vi kan få mest midler til skole, helse og omsorg som selvstendig kommune eller som del av en større. At Per Ole Larsen vil bestemme seg før saken er belyst er helt greit, og egentlig ikke uventet. Det som er ille er at han vil nekte andre den informasjonen han selv ikke synes er viktig.

Jeg, og trolig de andre som utgjorde flertallet i kommunestyret, vil gjerne la innbyggerne få vite mer før vi ber dem bestemme seg. Ikke fordi vi tror det skal få flere til å bli for (eller mot) sammenslåing, men fordi vi tror at mer kunnskap gir bedre grunnlag for å ta avgjørelser. For øvrig uttrykte både jeg selv og et veldig stort flertall av de som stemte for dagens vedtak i kommunestyret en personlig skepsis til storkommune og tro på at Øksnes kan klare seg godt som selvstendig kommune.

Kommunestyret vedtok en prosess som nå først skal involvere innbyggerne og la de komme til orde for å uttrykke sine forventninger til det framtidige tjenestetilbudet i Øksnes og få sette ord på hva de mener er viktig at avklares i samtaler med andre kommuner om sammenslåing eller utvidet samarbeid. Så skal kommunestyret etter sommeren ta stilling til samtaler med en eller flere kommuner. Det skal holdes rådgivende folkeavstemning, og kommunestyret skal senest våren 2016 ta stilling til eventuell sammenslåing.

Dersom vi skal avgjøre spørsmålet om kommunesammenslåing i en folkeavstemning sammen med valget i september, blir grunnlaget for beslutningen for noen basert på prinsipper og for de fleste en avgjørelse basert på følelser. De som vektlegger følelser kan fortsatt vektlegge de samme følelsene når folkeavstemningen kommer senest våren 2016. Men de som ønsker å ta sin avgjørelse basert på følelser, prinsipper og kunnskap – kunnskap om hva en sammenslåing innebærer og hva det vil innebære å fortsette som selvstendig kommune – de vil vi ikke kunne gi tilstrekkelig informasjon før valget i september.

Det viktigste skillet i dagens kommunestyremøte var ikke et skille mellom motstandere og tilhengere av kommunesammenslåing. Det var et skille mellom de som vil gi innbyggerne god informasjon før en folkeavstemning, og de som ikke synes slik informasjon er så viktig. Senterpartiet vil helt sikkert forsøke å framstille dette som at jo tidligere en tar standpunkt, jo mer troverdig er standpunktet. Og de vil sikkert hevde at jo tidligere en vil ha folkeavstemning, jo mer vil en lytte til folket. Det er bare sludder og vås.

Per Ole Larsen sitt forslag betyr at innbyggerne i Øksnes inviteres til å velge om de vil tro på de blåblå sine utopiske glansbilder av robuste storkommuner og tilhørende beskrivelse av små kommuner som inkompetente, udemokratiske og lite effektive, eller Per Ole Larsen og John Danielsen sitt bilde av storkommunen som sammenlignbar med skjærsilden og en beskrivelse av det å fortsette som egen kommune som en dans på roser i en verden der ingenting rundt oss forandrer seg.

Vi andre har tatt inn over oss at vi har passert opplysningstiden. Vi vil gi velgerne et bedre grunnlag før vi inviterer dem til folkeavstemning om den kanskje viktigste avgjørelsen for innbyggerne i Øksnes de siste 50 år.