Siden 2005 har produksjonskostnadene i den norske oppdrettsnæringen økt med nesten 90 prosent. Det vil si at det er blitt nesten dobbelt så dyrt å produsere oppdrettslaks på drøye ti år.

Det viser en ny rapport fra Nofima og Kontali analyse.

Økte kostnader

Rapporten ble presentert på Havbrukssamlingen i Bergen torsdag og er laget på oppdrag fra Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF).

– Hovedårsaken til økningen er økte kostnader til fôr, lakselus og fiskehelse, sier forsker Audun Iversen i Nofima i en pressemelding.

Han er en av forfatterne bak rapporten, der forskerne har gått gjennom produksjonskostnadene for lakseoppdrettere i våre konkurrerende land og undersøkt hva dette betyr for konkurransesituasjonen til norsk oppdrettsnæring.

Les også: Mener laksepris er sykdomstegn

Ulike utfordringer

I rapporten gjennomgås kostnadsutviklingen, og forklaringene bak, for Canada, Chile, Skottland og Færøyene.

Kostnadsdriverne er i stor grad de samme som for Norge: fôr og helsekostnader, men i ulik grad. De ulike landene har ulike utfordringer med lakselus og forskjellige sykdommer.

– I dag er det bare Færøyene som har lavere produksjonskostnader enn Norge. Færøyene og Norge har den mest kostnadseffektive produksjonen, på grunn av gode naturgitte forhold, gode biologiske resultater og større og mer effektive anlegg, sier Iversen i pressemeldingen.