- Det handler om kunnskap, kunnskap, kunnskap, sa administrerende direktør i Vesteraalens, Geir Wilhelm Wold under Vesterålskonferansen torsdag, da han fortalte om fiskeboller, helt uten tilsetningsstoffer, som nå produseres for kinesiske babyer.

Utnyttelse

På skjermen bak han vises en rekke produkter som er produsert av ulike deler av torsken. Tran, omega 3, filet, sjokolade, kosmetikk.

- Alt dette kan ligge her. Det burde strengt tatt allerede ligge her, sa Wold.

Les også: Vesteraalens starter bygginga

Selskapet har i årevis planlagt ny fiskebollefabrikk på Sortland. De første gravearbeidene ble satt i gang like før nyttår i fjor, for å beholde festeretten for tomta.

Les også: Kniven på strupen for Vesteraalens

Moderne

Planen er en flunkende moderne og rasjonalisert produksjon av fiskeboller og andre fiskeprodukter i fabrikken på Sortland.

- Målsetningen vår er at vi skal skape verdens fremste verdikjede for hvitfisk, sa Wold.

- Vi ligger her med teknologien midt i matfatet.

Les også: Byggestart til våren

Verdiskapning

Blant annet produserer selskapet omega 3, som brukes i spansk olivenolje, som sendes til det amerikanske markedet for pakking, før noe av det igjen kjøpes opp og shippes til Hong Kong og Kina.

I 2012 bestemte de seg for at de ikke lenger skulle selge rå tran, men raffinert olje. I 2014 økte salget ifølge Wold med 500 prosent. I 2015 har den økt med 100 prosent, og de forventer samme økning neste år også.

- Verdiskapninga er mye høyere enn ved å selge rå tran. Det som ligger bak er kunnskap, sa Wold.

Maskiner

For å få til nettopp dette, er planen lite manuelt arbeid, men mye kunnskap og teknologi. En video av produksjonen viser mange store maskiner, men ingen mennesker.

En av planene er satsning på filetproduksjon.

- Ingen er vel gal nok til å begynne med filetproduksjon i dag. Jo, vi er det. Men – menneskene på filetbordet må bort. Hvis ikke kan vi aldri konkurrere. Det gjør vi med en robot. Den er kostbar, men den er samtidig nedbetalt på 100 skift.

Men Wold presiserer at dette ikke betyr at de ikke ønsker å ansette folk.

- Vi har utlysninger ute nå. I tillegg må vi ansette designere, labfolk, markedsfolk og bioteknologer. Det er den type kunnskap og mennesker vi må ha i framtida, om vi skal kunne konkurrere, sa han.