En skulle tro at andelen nyfødte med høy vekt var nokså likt over det ganske land, men det er tydelige forskjeller når en kommer ned på kommune-nivå.

Sett opp mot «normalen» i Norge, så har faktisk Sortland nesten ni prosent færre nyfødte med en vekt på over 4,5 kilo enn det som er normalt. Mens Øksnes har hele 47 prosent flere enn snittet.

- Økt riskio

Gjennomsnittlig vekt for levende fødte norske barn er rundt 3500 gram, i følge Folkehelseinstituttet (FHI). Her fremkommer det også at vekt over 4500 gram regnes som «høy fødselsvekt».

- Høy fødselsvekt er forbundet med økt risiko knyttet til selve fødselen. Det kan også være en risikofaktor for senere overvekt, diabetes og muligens visse kreftformer, opplyser FHI i tilknytning til statistikken – som er utarbeidet på bakgrunn av tall gjennom en tiårsperiode fra og med 2004.

- Høy fødselsvekt er forårsaket av flere faktorer, fra genetiske faktorer til forhold under svangerskapet, som for eksempel mors vekt, poengterer FHI.

Men det er mange flere faktorer som kan ha betydning for barnets fødselsvekt. FHI nevner svangerskapets lengde, om det er flere fostre, mors røykevaner, helsetilstand og leveforhold, samt arvemessige forhold og etnisitet.

Sjekk «kjeltring-listen»: Bøfjæringer snillest, sortlendinger verst

Andelen i Sortland

I løpet av de ti aktuelle årene var det 35 kvinner fra Sortland som fødte barn som veide over 4,5 kilo, viser FHI-tallene.

I Øksnes kommune var det 21 slike fødsler.

I hele Nordland snakker vi om 957 nyfødte med høy fødselsvekt, mens det i hele Norge var 20.240 nyfødte som veide mer enn 4500 gram i denne tiårsperioden.

Det mest interessante er ikke disse reelle tallene, men heller hvor stor andel av de nyfødte som hadde høy vekt. På landsbasis er det snakk om 3,4 av 100 barn, så dette blir da «normalen» på fødestuen.

På kommunenivå varierer dette ganske så mye. Helt fra skyhøye 9,5 i Flakstad kommune i Lofoten til kun 1,4 per 100 i Lesja i Oppland. Dette må sies å være vesentlig forskjell, spesielt med tanke på at tallene er hentet fra en så lang tidsperiode.

Les også: Forsker på for små fostre

Mest og minst

Selv på fylkesnivå er det til dels tydelige ulikheter. Møre og Romsdal hadde en andel på 4,4 per 100 barn, som er nær dobbelt så høy andel som i Oslo (2,4). I Nordland er det snakk om 3,7 per hundre barn.

I Sortland kommune ser vi at andelen er på 3,1 per 100 fødsler, mens Øksnes er oppe i fem per hundre.

I Nordland er det Ballangen kommune som er etter Flakstad, med en andel på 8,6 per hundre nyfødte. I bunnen ligger Hamarøy kommune, med bare 2,2 per hundre nyfødte.

Andelen i Norge har lagt svært stabilt på rundt 3,5 per 100 i lang tid, men fikk en stor økning på 90-tallet. Andelen ved årtusenskiftet var oppe i fem per 100 i Norge. Det påfølgende tiåret har man så kommet tilbake til «normalen» igjen.

- Vi vet ikke hva som kan forklare denne endringen i andelen tunge barn, sier FHI.

Les også: Nå får nybakte foreldre i Sortland tidlig hjemmebesøk

Lav vekt i Sortland

FHI har også publisert antall og andel barn som er født med lav vekt på kommunenivå. Det regnes at alle nyfødte under 2500 gram har lav vekt.

Normalen i Norge er at nøyaktig fem av hundre nyfødte barn har vekt som anses som lav. I Nordland er andelen 4,6 av hundre.

I denne statistikken er andelen i Sortland en del høyere enn gjennomsnittet, da det her i snitt er en andel på 5,6 av hundre fødsler hvor barnet er under 2,5 kilo.

- Fødselen er mest kritisk

Høy fødselsvekt er forbundet med økt helserisiko, men da først og fremst knyttet til selve fødselen. Det opplyser Folkehelseinstituttet.

- Å bære fram et barn på over 4500 gram gir økt risiko for fødselskomplikasjoner både hos mor og barn. Når det antas at kvinnen vil føde et barn over 4500 gram, vil det derfor ofte bli gjort planlagt keisersnitt. I noen tilfeller må det gjøres keisersnitt akutt, fordi fødselen stopper opp, forteller FHI.

Er mer sårbare

- Mødre med diabetes risikerer å få store barn hvis blodsukkeret ikke er godt regulert i svangerskapet. Slike store nyfødte er mer sårbare enn andre store nyfødte; de har litt høyere dødelighet og noe høyere risiko for pusteproblemer og hjerneblødning, opplyser FHI.

Faktorer som peker i retning av at en gravid kvinne vil få et stort barn, er hennes egen vekt og hennes vektøkning gjennom svangerskapet.

- Hvis hun har fått et barn på over 4500 gram tidligere, har hun om lag tolv ganger så stor sjanse for å få et like stort barn eller større barn, sammenliknet med mødre som har født barn med normal vekt tidligere.