Hvert år publiserer Statistisk sentralbyrå (SSB) tall og tabeller som viser omfanget av kriminalitet for hver kommune. Byrået offentliggjør tall som viser gjennomsnittet av de to siste årene. Det gir et best mulig bilde av situasjonen på kommune-nivå.

Sortland kommune er nummer 187 av de 428 kommunene på «Kjeltring-Toppen» i nasjonal målestokk – med rundt halvparten av kriminialiteten i fylkeshovedstaden Bodø. I Vesterålen er kommunen på topp.

Antall lovbrudd

Tallene sier noe om det registrerte kriminalitetsnivået fra år til år, opplyser SSB på sin nettside. Lovbruddene er registrert der som forbrytelsen har funnet sted, og ikke hvor lovbryteren har bosted. Som det klart største stedet i Vesterålen, og som et naturlig samferdselsmessig knutepunkt, er det dermed ikke unaturlig at Sortland tusker til seg litt kriminalitet som er gjerninger av innbyggere fra nabokommuner.

Tallene viser at det ble anmeldt i snitt 481 forbrytelser i Sortland i hvert av årene 2013 og 2014 – i samtlige lovbruddsgrupper.

Det innebærer alt fra vold og trafikkriminalitet, via narkotika og vinningsforbrytelser til seksualforbrytelser og miljøkriminalitet.

Innenfor hver lovbruddsgruppe er det en rekke underkategorier, men i denne saken er altså alle lovbrudd slått sammen. Statistikken omfatter ikke de forseelser mot veitrafikkloven og tolloven hvor forenklet forelegg er ilagt.

I hele Norge var det et årlig gjennomsnitt på 380.307 anmeldte lovbrudd i hvert av disse to årene, mens det i Vesterålen telles 1.189 årlige forbrytelser.

Les også: Færre saker for konfliktrådet

Nedgang

Det har vært en meget positiv utvikling i kriminalstatistikken i Norge de siste to årene, og spesielt i fjor. SSB opererer med årlige tall på landsbasis, og kan melde om en nedgang på hele 4,2 prosent i fjor.

Det er imidlertid først og fremst Oslo som står for den reelle nedgangen. I Nordland har det vært en fin nedgang på 598 lovbrudd per år. Det er en reduksjon på 4,3 prosent. For Vesterålens del kan vi notere en reduksjon på 38 saker per år. Det er ned drøye tre prosent her lokalt.

- Tar vi høyde for befolkningsutviklingen, er omfanget av anmeldte lovbrudd nå lavere enn i alle tidligere år vi har sammenlignbar statistikk, som er fra 1993, kan byrået fortelle.

I Sortland har det imidlertid blitt åtte flere anmeldelser per år, som her gir en vekst på 1,7 prosent. Andøy har størst nedgang her lokalt med tolv prosent reduksjon.

Les også: Vold og hærverk dominerer

Låner kriminalitet

”Politiets ressurser og prioriteringer og folks tilbøyelighet til å anmelde lovbrudd har stor betydning for hvilke handlinger som blir en del av kriminalstatistikken”, skriver SSB på sin nettside.

Det er en del kommuner øverst på «Kjeltring-Toppen» som ligger der av naturlige årsaker - og som strengt tatt ikke forteller noe om krim-situasjonen blant innbyggerne eller på stedet.

Det gjelder mindre kommuner med tollstasjoner, enten ved landegrensene eller i forbindelse med båthavn eller flyplass. Dessuten vil småkommuner med stor gjennomgangstrafikk komme høyt opp på grunn av trafikkriminalitet som finner sted innenfor kommunegrensen.

Når en tar bort disse elementene er det vinterdestinasjonen Hemsedal som topper statistikken i Norge, med hele 172 årlige anmeldelser per tusen innbygger. Den lille kommunen Kvitsøy i Rogaland får æren av å være Norges snilleste kommune, med bare 9,4 anmeldelser per tusen innbygger.

Les også: Hvem skyter mot husene på Andenes?

Snillest i Nordland

Gjennomsnittet for hele Norge i de to siste årene er 74,4 lovbrudd per tusen innbygger per år.

I Sortland kommune var det et årlig snitt på 47,5 lovbrudd per tusen innbygger, mens Bø landet på 29,9 per tusen og blir dermed snilleste i Vesterålen.

I Nordland er det Grane og Vefsn som kommer dårligst ut med 79 per tusen. Den snilleste kommunen i Nordland er Rødøy, som bare hadde ti lovbrudd per tusen. Vevelstad kommune er ikke så ille heller, med drøye 18 per tusen.