Åsa Elstad ved Museum nord opplyser til VOL at markeringa av frigjøringsdagen og den internasjonale veterandagen 8. mai skjer i  år i et samarbeid mellom Sortland kommune, Kystvakten og Sortland museum. Feiringen innbefatter også representanter fra øvrige vesterålskommuner.

Tradisjonen tro starter markeringa med kransnedleggelse ved bauten over de falne.   Kjell Ivar Kjelsnes, nestkommanderende på KV Senja, holder tale for dagen.  Etterpå arrangerer Sortland museum foredrag med William Hakvaag. Han vil vise bilder fra boka «De utrolige bildene». Dette er unike fargebilder tatt av tyske soldater under andre verdenskrig i Norge.

Gemyttelig

Bildene viser at det til tider kunne være mer gemyttlig mellom den tyske okkupasjonsmakten og den lokale norske befolkningen enn vi kanskje liker å vedkjenne oss. Parolen fra norske myndigheter og heimefronten var jo at folk skulle holde avstand fra de tyske soldatene, men i det daglige var ikke det alltid like lett å gjennomføre, særlig ikke utenfor de største byene.

Mange tyskere bodde i samme hus som nordmenn fordi nazimyndighetene hadde rekvirert deler av huset. Og i mange områder var antallet tyskere svært stort i forhold til størrelsen på lokalbefolkningen.  I Kirkenes var det for eksempel rundt 3000 nordmenn og rundt 75 000 tyskere. Da måtte man innrette seg etter forholdene for å overleve.  De tyske soldatene var jo også havnet i en situasjon de færreste av dem ønsket.  Mange av bildene de tyske soldatene tok, er da også av fredelige hverdagssysler, og viser blant annet det Finnmark som blei borte høsten 1944.

Museumsmann

William Hakvaag er født i 1948 og har i mange år samlet på ting, bøker og magasiner fra 2. verdenskrig. Han har stått bak oppbygginga av Lofoten Krigsminnemuseum, som er et populært museum med ei uvanlig stor samling, kjent langt utenfor Norges grenser. Hakvaag har i en årrekke skrevet lokalhistoriske artikler i samarbeid med Vågan Historielag, og også gitt ut boka Vi som ikke ble berømt.