Senterpartiets programkomité har nå levert sitt forslag til partiets nye partiprogram, som skal endelig vedtas på landsmøtet i mars neste år.

Da komiteen la frem sitt arbeid fredag, var det med forslag om et klart nei til å åpne for olje- og gassutvinning i Lofoten, Vesterålen og Senja.

Prioriterer fiskeriene

- Dette er helt i tråd med programmet til Nordland Senterparti som prioriterer fiskeriene i disse områdene. Jeg regner med at dette blir stående i Senterpartiets program, sier leder for fylkestingsgruppa i Nordland, Siv Mossleth i en e-post til VOL.

- Samtidig er det viktig å arbeide for økt utnyttelsesgrad av allerede åpnede oljefelter og bygge ut oljevernberedskapen langs kysten, sier Mossleth.

Komiteen ledes av tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe, som tidligere ikke har lagt skjul på at han er for å åpne Lofoten, Vesterålen og Senja for utvinning. Han har uttalt at det ikke lengre er et spørsmål om disse områdene skal åpnes for utvinning, men når. Programkomiteen leverer sitt endelige forslag ved årsskiftet, før programmet sluttbehandles på landsmøtet i mars 2017.

Erna vil ha olje

Statsminister Erna Solberg er ikke enig med Senterpartiet, og sier til Dagens Næringsliv søndag at Lofoten og Vesterålen bør åpnes for utvinning.

– Jeg mener vi bør utvikle Lofoten og Vesterålen. Samtidig er jeg klar over at det er en politisk vanskelig sak, en symbolsak i Norge. Men det er klart at for verdiskapingen for Norge er dette viktig. Ikke minst fordi det ligger mye infrastruktur som en kan trekke oppover, ville det vært gunstig å utvikle de områdene, sier hun.

Natur og ungdom fornøyd

Leder i Natur og Ungdom, sortlending Ingrid Skjoldvær, gleder seg over Senterpartiets programforslag.

- Vi er så glade for å få Senterpartiet med i kampen om et fortsatt oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. Disse sårbare havområdene er til for fisken og fiskerne, og vi gleder oss til å stå side om side med Senterpartiet i denne viktige saken frem mot valget, sier Ingrid Skjoldvær, leder i Natur og Ungdom.Skjoldvær sier til VOL at hun har tro på at kampen for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja vil være høyt oppe på agendaen frem mot valget, og tror Senterpartiet vil være "en viktig stemme for bevaring av sårbare havområder og bærekraftige arbeidsplasser i nord".