STAVANGER: Letesdirektøren Tim Dodson og Jez Averty fortalte på en pressekonferanse på Ons at de fra neste år skal gjennomføre en stor letekampanje i Barentshavet.

– Vi har arbeidet i flere år med å bygge opp en leteportefølje hvor vi har testet gode og uavhengige prosjekter i 2017 og 2018.

De har planer om å lete historisk langt nord. Korpfjellprosjektet, som Statoil ble tildelt i 23. konsesjonsrunde, er i et område som selskapet ikke har vært i tidligere.

Vi ser for oss at vi skal kunne lete til neste år på fem til sju brønner. Vi jobber nå med å sikre oss partner- og myndighetsgodkjennelse, sier de.

Høy aktivitet

Statoil har den siste tiden kjøpt seg opp i fem lisenser i den norske delen av Barentshavet.

– Transaksjonene gir oss tilgang til nytt areal, og viser at vi har tro på fortsatt letepotensial på norsk sokkel. Vi har hatt en ledende rolle i Barentshavet gjennom 40 år og er fortsatt garantist for høy leteaktivitet i nord, påpeker letedirektørene.

Likevel legger de ikke skjul på at hvis skal de klare å holde den høye aktiviteten, trenger selskapet nye funn.

– Områdene utenfor Nord-Norge vil spille en sentral rolle i å nå dagens målsetning om fortsatt høy aktivitet minst fram til 2030. Vi jobber aktivt med å etterfylle leteporteføljen gjennom tildelinger fra myndighetene, dyrking av nye ideer i eksisterende lisenser, og avtaler med andre selskaper om overtakelse av lisenser, sier Dodson og Averty.

Hensyn til andre interesser

Letedirektørene sier at gjennom industrisamarbeidet i Barents Sea Exploration Collaboration har bransjen lagt et godt grunnlag for å kunne gjennomføre boring trygt på en enhetlig måte.

Industriens felles innsamling av seismikk i 2014, viser også vilje og evne i industrien til å løse felles problemerstillinger på en effektiv måte. Dette er viktig, for på denne måten tar vi hensyn til andre interesser i disse områdene, sier de.