Marius Jøsevold, leder i Nordland SV, uttalte tidligere i uka at han mente nordlandsbenken på Stortinget var for lite tydelige i sitt standpunkt og engasjement for fylket og Andøya flystasjon i saken om langtidsplanen for forsvarssektoren.

VOL skrev tirsdag at nordlandsbenken ikke er enig i kritikken fra Jøsevold.

– Prosessen i Stortinget er så vidt startet, og jeg skal være klar og tydelig på mitt standpunkt når den tid kommer, sa Margunn Ebbesen fra Høyre til VOL tirsdag.

Kritiserte Høyre

VOL tirsdag også at sju av ni på nordlandsbenken vil bevare Andøya flystasjon, men Høyres representanter, blant andre Ebbesen, ville ikke svare på hvor de står i saken.

– Jeg regner med at hele Vesterålen legger merke til hvem som fortsatt ikke vil svare hva de mener. Margunn Ebbesen skrev jo uansett et flammende leserinnlegg på VOL tidligere i sommer der hun mente regjeringens framlegg var en god løsning for hele Nord-Norge, sier Jøsevold til VOL.

– Høyre og Ebbesen sitt forsvar er et som først og fremst er konstruert for dyre og krevende operasjoner i utlandet i NATO-regi. Jeg ønsker et forsvar som først og fremst skal være suverenitetshevdelse, ressursforvaltning og overvåking av de enorme områdene vi har i nord, la han til.

– Vil koste 200 mill. mer

I en e-post til VOL svarer Ebbesen slik på Jøsevolds uttalelser:

– Jeg synes det er interessant at Jøsevold og SV er så opptatt av hva jeg mener. Han som tilhører et parti som både ønsker å melde Norge ut av NATO og som ønsker å redusere forsvarsbudsjettet. Han har enda ikke svart meg på om SV vil støtte regjeringens plan om å styrke forsvarsbudsjettet, som foreslås gjennom LTP. Delt løsning vil koste ytterligere 200 millioner kroner per år i driftskostnader, så hva annet vil SV ta ut fra planen, spør Høyre-politikeren.

– Lytter til innspill

Hun understreker at planen nå skal til behandling i Stortinget.

– Vi har en prosess i partigruppa fremover før endelig avgivelse. Jeg lytter til alle innspill som både har kommet og som kommer, og det regner jeg med alle stortingspolitikere gjør, sier Ebbesen.

– Jeg har registrert at stortingspolitikere fra Nordland har konkludert, men jeg har ikke sett at stortingsgruppene fra disse har konkludert, legger hun til.