Sist torsdag møtte Norges Fiskarlag fiskeriminister Per Sandberg for å snakke om utfordringer knyttet til turistfisket i Norge, og ga klar beskjed om behovet for et tydeligere regelverk.

Ber Sandberg gjøre noe med turistfisket

Onsdag opplyser Nærings- og fiskeridepartementet at foreslå en ny registreringsordning for turistfiskebedrifter, og rapportering av gjestenes fangst. De foreslår også at kvoten økes fra 15 til 30 kilo for hvor mye fisk som kan tas ut av landet - dersom turister har fisket ved en registrert bedrift.

Etterspurt av næringen

Forslaget sendes nå ut til høring, med høringsfrist 9. november.

- Jeg mener det er viktig å bedre oversikten over hvor mye turistene samlet sett fisker av våre felles fiskeressurser. Derfor foreslår vi en registreringsplikt for bedrifter og plikt til å rapportere gjestenes fangst, sier statssekretær Ronny Berg i pressemeldingen.

- Straffene for tjuvfiskerne fungerer som ei oppfordring

Han sier forslaget kommer etter økende etterspørsel fra fiskerinæringen og andre berørte aktører om en regulering av turistfisket.

Øker kvoten

- Vi myker samtidig opp utførselskvoten ved at denne økes fra 15 kilo til 30 kilo for turister som har fisket ved en registrert bedrift. Dette er en form for fleksibilitet som flere turister og bedrifter etterspør, sier Berg i pressemeldingen.

Han opplyser om at i forslaget som nå sendes på høring avgrenses registreringsordningen til de litt større bedriftene - de som er momspliktige.

- Det er ikke meningen å pålegge byrder for de som leier ut en privat hytte med båt, men rette seg mot de mer profesjonelle aktørene, sier Berg i pressemeldingen.

– Turistfisket går over alle støvleskaft

Ap sier nei til kvotedobling

Arbeiderpartiets fylkesstyrer i Nordland, Troms og Finnmark sier i en felles uttalelse onsdag at de ikke støtter departementets forslag om å doble kvoten fra 15 til 30 kilo.

- I realiteten snakker vi om fiskefilet. Turistfiske er viktig for reiselivsnæringen i landsdelen, og skal være en sentral del av den nasjonale reiselivsstrategien. Det er likevel viktig å sikre at dette skjer innenfor bærekraftige rammer, skriver Ap i sin uttalelse.