Arbeidsgruppa i Nordland politidistrikt la torsdag frem sitt forslag for fremtidens politi i fylket, for politimester Tone Vangen.

Vil legge ned

Der foreslås nedlagt 19 av 34 polititjenestesteder i fylket. I Vesterålen er det Bø, Øksnes, Hadsel og Lødingen som foreslås lagt ned.

Politiet vil samle sine ressurser på Sortland.

Ordfører i Bø, Sture Pedersen, er ikke overrasket. Regionlensmann Per Erik Hagen har de siste ukene reist rundt for å møte politikerne i Vesterålen, med nettopp dette budskapet.

– Vi kjenner argument-rekka deres, som sier at politiet skal bli bedre med denne reformen. Men ingen skal fortelle meg at dette bidrar til større synliggjøring. Det er uforklarlig for meg at de kan selge inn at dette betyr en bedre polititjeneste for bøfjerdingene, sier Pedersen, og mener at dette er et ledd i sentraliseringsdebatten.

En dag i uka

I dag har Bø operativt lensmannskontor én dag i uka, så bøfjerdingene er vant med stengte dører hos lensmannen.

– Over lang tid har vi vært vant til at det er lite her, og vi merker at det er mindre tilstedeværelse av politi. Når det er sagt, dette handler ikke om de polititjenestefolkene som er her, de gjør en fantastisk jobb ut fra situasjonen. Det er det viktig å understreke, sier Pedersen.

Taper Tror ikke reformen fører til bedre polititjeneste i distriktene – Kanskje bør vi ha en felles vakttjeneste, men det er ikke det samme som om at vi trenger å flytte alle politiressursene bort fra distriktet, sier Sp-politiker i Øksnes, John Danielsen.

Han mener at den store taperen er den lille prosenten av folk, som i krisesituasjoner ikke vil få hjelp av politiet i tide.

– Det kan være snakk om mellom null og fem prosent av befolkningen. Men om det er sånn at det skulle gå liv som følge av for sen politiutrykning, er det ikke verdt det. Det er et liv for mye, sier Pedersen, og legger til at han er klar over at han krisemaksimerer.

– Det er denne lille prosenten jeg er redd for, for i de fleste tilfellene får både bøfjerdinger, og vesterålinger generelt, hjelp av politiet. Nå sier vi ifra i forkant. Det kan være hendelser som skjer i morgen, om fem år eller ti år. Da vil det uansett bli snakk om at «dette var vi ikke forberedt på».