Siden 2009 har Vårin reist rundt omkring i landet for å fortelle sin historie, gjerne for sykepleiestudenter eller helsepersonell. Under Sortland jazzfestival holdt hun et åpent foredrag.

– Det er så viktig å fortelle. For min del er det nesten terapi. Jeg kan fortelle hvordan det var, og hvordan det kjentes ut, sier Vårin.

Ei hel bygd lot være å gripe inn da Vårin gjennom hele barndommen ble seksuelt misbrukt av sin egen far og morfar Vårin Sørmeland (53) fra Sortland fikk barndommen og helsa si ødelagt av faren og morfaren. Mange visste hva som foregikk, men ingen grep inn. Lære å se tegnene

Nå håper hun at lærere, leger, politi, omsorgspersoner, naboer og venner kan lære seg å se tegnene på at noe er galt, og ikke minst lære dem at man må si ifra. Man må gjøre noe.

– Alle skal få høre, slik at de kan forstå hvorfor jeg var som jeg var på skolen, hva jeg savnet fra lærere, helsepersonell og politi. Jeg gjør det så gymlærere i dag kan ta elever som sliter, ut av gruppa. Spør dem om det er noe de vil fortelle. Gi dem informasjon. Fortell dem som er misbrukt at det ikke er deres skyld. De har ingenting å skjemmes over, sier Vårin.

Hvor mange netter hun har grått og skreket alene i mørket på rommet sitt, følt seg totalt utilpass og oversett, det vet hun ikke. Men det er mange.

Etterforsker flere overgrep per innbygger i Nordland enn i Oslo Politiet i Nordland jobber med like mange voldtekter mot barn per innbygger i Nordland, som i Oslo. – Dere måtte jo vite

Da hun var på Sortland under jazzfestivalen, kom hun i kontakt med flere tidligere naboer.

– Jeg sa til dem: «Dere måtte jo se, dere måtte jo vite». De svarte: «Vi kunne ikke gjøre noe. Vi turte ikke», sier Vårin.

Det er nettopp derfor hun nå reiser rundt, og åpent forteller sin historie.

– Jeg skal prente inn i folk at jeg tror på dem. Jeg skal stå der sammen med deg! Du må ikke gi deg. Jeg ga meg ikke. I dag er jeg glad for at jeg kjempet, sier Vårin, som i tillegg til å reise rundt, driver en systue på Melhus.

Hun har i dag to barnebarn, som hun forguder over alt.

– Jeg tar gjerne denne oppgaven. Jeg gir meg ikke. Jo mer åpenhet, jo flere offer kommer tidlig ut fra det. Livet mitt har vært som det har vært. Jeg får ikke gjort noe med de årene, og må kjenne på den smerten. Men jeg kan kjempe, sier Vårin.

13 anmeldelser for overgrep mot barn i år I løpet av 2016 har det så langt i år vært 23 såkalte sedelighetssaker i Vesterålen. 13 av dem omhandler seksuell omgang med barn under 16 år. Åpenhet

Hun kjenner selv på en stolthetsfølelse rundt det at Sortland i fjor fikk prisen for beste oppvekstkommune i Norge. Hun roser «Æ e mæ»-prosjektet, som kommunen med hell har gjennomført de siste årene.

– Det har blitt mer åpenhet rundt dette. Folk skjønner hva man skal se etter, og er mer skolert til å ta tak i det. Nå setter de seg ned med ungene, i stedet for å trekke seg unna, som de gjorde med meg.

Et smil eller en klem kan berge dagen for mange.

– Spør om de har det bra. Om de viker med blikket og ikke tør å se på deg, si at du kan hjelpe. Spør naboen din hvordan han har det i dag.