– Forventet levealder blir stadig høyere. Samtidig holder fruktbarheten seg relativt stabil. Det gjør at andelen eldre blant oss vokser raskt, sier forsker Stefan Leknes i Statistisk sentralbyrå.

SSBs siste befolkningsfremskrivning viser hvordan eldrebølgen vil slå over de kommende generasjoner. Det er sannsynligvis åtte millioner av oss i år 2100, skriver VG.

I Vesterålen gir dette særs dyster lesning for flere kommuner.

Bø er den kommunen i Vesterålen som kommer dårligst ut hvor hele 31 prosent av innbyggerne vil være ove 70 år innen 2040.

Prosent av innbyggerne over 70 år i 2040:

Andøy: 24 prosent Sortland: 19 prosentØksnes: 23 prosentBø: 31 prosentHadsel: 22 prosent

Pleietrengende

De som er ett år i dag vil ut fra statistikken får litt av en jobb med å ta vare på oss som blir gamle. Før en ettåring fyller 50, vil det være dobbelt så mange eldre i forhold til yrkesaktive, sammenlignet med da han ble født ifølge VG. Femten år senere vil det være flere eldre enn barn som trenger omsorg i Norge.

Kvinner lever i gjennomsnitt lengst, men forventet levealder ved fødsel øker mest hos menn, med syv år fra 2015 til 2060. Menn født i dag vil ha en forventet levealder på 80,2 år.

En jente født i fjor har forventet levealder på 83,9 år, mens en som blir født i 2060, kan forvente å leve til hun er nesten 90 år.

- Byrde

Rundt 2080 vil det være flere innbyggere som har fylt 70 år i Norge, enn barn og tenåringer.

Leder av Norsk Sykepleierforbund, Eli Gunhild By, legger ikke skjul på at utfordringene allerede i dag står i kø.

– Det er stor mangel på sykepleiere i sykehjem og i hjemmesykepleien. I tillegg viser en fersk undersøkelse fra Nova at halvparten av sykepleierne vurderer å slutte i jobben, og bare åtte prosent av nyutdannede sykepleiere ønsker å jobbe i sykehjem, sier hun til VG.