Fiskeridirektoratet har foreslått at det innføres en vinterfaktor i vinterfisket etter torsk. De har også krevd umiddelbar veiing av fisken i landet tilstand. Dette kun i kystflåtens fiske nord for 62 grader nord.

Forslaget var at mellom januar og april skulle sløyd torsk med hode få en omregningsfaktor på 1,31, og sløyd og hodekappet torsk en faktor på 1,62. Faktoren blir brukt til å regne sløyd fisk om til rund vekt, for å få et bilde på hvor mye fisk som er landet.

Direktoratet mente at den gjeldende faktoren på 1,5 for sløyd og hodekappet torsk var for lav i vintermånedene, og førte til feil i det totale ressursregnskapet.

–  Fungerer godt

Nærings- og fiskeridepartementet opplyser torsdag at de ikke vil innføre en slik vinterfaktor.

– Departementet er enig med Fiskeridirektoratet i at en mest mulig korrekt registrering av ressursuttaket er et svært viktig formål, men saken om vinterfaktor har mange sider. Blant annet ville en gjennomføring av forslaget gitt fordelingsmessige konsekvenser, ettersom en slik vinterfaktor bare er aktuell under vinterfisket for kystflåten, sier statssekretær Ronny Berg i en pressemeding.

Departementet mener at gjeldende omregningsfaktor på 1,5 for sløyd hodekappet fisk i alt torskefiske ikke gjenspeiler fiskens egentlige tilstand gjennom hele året, men anses likevel å fungere godt som en gjennomsnittsfaktor på helårsbasis.

De er heller ikke med på at fisken må veies umiddelbart.

– Det at fiskerne fortsatt får anledning til å sløye sin fangst på land før veiing, kan bidra til mer utnyttelse av restråstoff. Vi ønsker et regelverk som bygger opp under dette. Et krav om umiddelbar veiing kan medføre økt sløying på sjøen, noe som ikke er en ønsket utvikling, sier Berg i pressemeldingen.

Fiskerne fornøyde

Norges Kystfiskarlag er svært fornøyd med avgjørelsen.

– Dagens beslutning er absolutt et steg i riktig retning for å sikre en videre god forutsigbarhet for næringen, sier leder Arne Pedersen i en pressemelding.

– Vi er fornøyde med at departementet legger vekt på momenter vi anser som viktige for å bevare dagens omregningsfaktor. Dette være seg at man ikke kan forskjellsbehandle kystflåten med egen faktor, verdifullt restråstoff sto i fare for å bli kastet på havet og at dagens gode torskebestand er bygget opp på nåværende omregningsfaktor, sier Pedersen.