Miljøpartiet De Grønne har i helga hatt landsstyremøte i Narvik. Partiet vedtok der en resolusjon hvor de tar til orde for å flytte kvoter fra trål- til kystflåten.

Uenig med ekspertgruppe

De er uenig i Pliktkommisjonens anbefaling om å oppheve trålernes forpliktelser overfor kystsamfunnene.

– Løsninga ligger ikke i å frita trålerflåten fra sine forpliktelser. Tvert om. Trålernes kvoter som ikke landes i tråd med formålet om “å sikre anlegg som bearbeider fisk stabil råstoff tilførsel", må omfordeles til andre fartøyer som kan sikre dette, skriver partiet i uttalelsen.

For å sikre fiskeindustrien tilgang til fersk råstoff foreslår de en endring i trålstigen.

– MDG ønsker en revisjon av delingsbrøken mellom trål- og kystflåten. Å flytte kvoter fra trål til kystflåten, er riktig av flere grunner. Kystflåten har minst miljøpåvirkning og er den som leverer kvaliteten som fiskeindustrien er avhengig av.Det er også kystflåten som i størst grad bidrar til nødvendig rekruttering til fiskeryrket, gjennom å slippe ungdom til med egen båt og kvote, skriver partiet i resolusjonen.

Ikke hugget i stein

Forslaget ble lagt frem av vesteråling og nestleder i partiet i Nordland, Toine C. Sannes. Hun er fornøyd med å få landsstyret med seg på dette.

– Vi har en industri i nord som trenger jevn tilgang på råstoff, for å sikre lønnsomhet og skape helsårs arbeidsplasser i nord. Trålstigen er ikke hugget i stein, og tiden er moden for en revidering, sier hun i en e-post til VOL.