I dag varslet Senterpartiets justispolitiske talskvinne, Jenny Klinge, at partiet vil kunne gjenåpne lensmannskontor som blir lagt ned mot kommunestyrenes ønsker.

Lensmannskontorer kan bli gjenåpnet med Sp i regjering Senterpartiet vil gjenåpne lensmannskontorer som er lagt ned i strid med lokale forutsetninger. Høyre mener tilnærmingen går på tryggheten løs. Gjøre om

– Strukturendringer skal være resultat av gode lokale prosesser og lokal enighet. Vi kan støtte sammenslåinger av lensmannskontorer der to eller flere kommuner går sammen om dette. Men det innebærer også at det er rett å gjenåpne lensmannskontorer som har blitt nedlagt i strid med hva kommunestyrene har gått inn for, sa Klinge til NTB.

«Nærpolitireformen» har for Vesterålens vedkommende endt med at lensmannskontoret i Hadsel og lensmannskontoret i Bø er besluttet nedlagt. De lokale kommunestyrene og Vesterålen Regionråd har gått imot dette. Dermed kan altså prosessen bli reversert dersom Senterpartiet får avgjørende innflytelse etter valget til høsten.

Vesterålen får beholde tre lensmannskontor Øksnes får beholde lensmannskontoret sitt i den nye politireformen, sammen med Sortland og Andøy. Kontorene i Hadsel og Bø, legges ned. Må styrkes

Regionlensmannen sier at forslaget ikke vil være mulig å gjennomføre uten at Politiet styrkes betraktelig.

-Hvis Sp hadde kunnet garantere for nok ressurser til å ha døgnbemanning ved alle politikontorene, hadde det vært det beste, sier Hagen.

Han peker på at det i dag er strengere krav til etterforskningen enn det var for 20 år siden.

-I tillegg er kompleksiteten i straffesakene mye større i dag enn tidligere. Det krever mye ressurser, sier Hagen.

Ifølge beregninger Sp har gjort, vil drøyt 50 kommuner oppleve at lensmannskontorer legges ned, i strid med kommunens ønsker. Klinge hevder at det i tillegg er misnøye flere steder fordi forutsetningene som knyttes til kommunestyrets positive vedtak, ikke er fulgt opp.

Høyres Hårek Elvenes, opprinnelig fra Sortland, hevder Senterpartiet svikter innbyggernes trygghet med sin tilnærming.

– Politireformen er et svar på Distrikts-Norges behov for et tilstedeværende politi. Å tro at politibygg i seg selv gir trygghet er naivt, sa han til NTB tidligere i dag.

Enig med Sp

Ordfører Sture Pedersen sier til Vol at han er enig med både regionlensmannen og Senterpartiet i denne saken.

- Jeg har mange ganger sagt at publikum i distriktene bør ha samme tilbud som publikum i byene. I byene er det politi. Det bør det også være andre steder, sier Pedersen.

Han liker ikke at lensmannskontoret i Bø er lagt ned, og han ber politiet se på alternative måter å organisere tjenesten sin på. Det må ikke nødvendigvis være slik at et fåtall tjenestemenn med base i Bø går i full turnus, mener Pedersen. Han peker på at Bø har et svekket tilbud fra Politiet.

- Nå er de i Bø bare når det er kontroller, eller noe dramatisk skjer, sier bøordføreren.

Han minner om at flere hundre politistudenter står uten et jobbtilbud. Det er derfor hevet over tvil at Politiet mangler ressurser. Derfor er han også enig med regionlensmann Per Erik Hagen.

- Politiet må få mere ressurser, sier Pedersen.