Midtre Hålogaland politidistrikt var inndelt i fire såkalte geografiske driftsenheter: Ofoten, Harstad, Vesterålen og Lofoten. I nye Nordland politidistrikt var det opprinnelige forslaget fra politimesteren at Ofoten, Vesterålen og Lofoten skulle utgjøre én geografisk driftsenhet (GDE), med Narvik som hovedsete.

Står mellom Svolvær og Sortland

Det har vært uenigheter internt i politiet om hvor mange enheter Nordland politidistrikt skal deles inn i, og Politiets Fellesforbund brøt forhandlingene med politimesteren i februar. I forrige uke kom de til enighet om fem enheter, og at den nordlige delen av politidistriktet får to driftsenheter, i stedet for én, som først tenkt.

Det er også bestemt at Narvik, Mo, Mosjøen og Bodø får hovedsetet for fire av disse.

Det femte gjenstår, og det står mellom Sortland og Svolvær.

Avgjørelsen blir trolig tatt i løpet av neste uke, sier politimester Tone Vangen til VOL.

– Økonomisk rett å velge Svolvær

I et åpent brev til politimesteren, publisert på Lofotposten.no torsdag, kommer Vågan-ordfører Eivind Holst med en siste bønn.

– Valget av hvor denne andre (enheten red.anm.) skal ligge bør være tuftet på en fornuftig politifaglig operativ vurdering, samfunnets ressursbruk, og attraktiviteten på stedet hvor GDE skal legges, skriver Holst og viser til Svolværs nybygde politihus, til sentral beliggenhet og til byens attraktivitet.

Holst mener også at Svolvær økonomisk er det rette valget.

– Nærpolitireformen handler om å gjøre politiet enda bedre og gjøre flere politifolk tilgjengelig for borgerne. Valg av annen lokalisering enn Svolvær, vil kreve nye investeringer i bygninger, og dermed færre politifolk. Svolvær er det økonomisk riktige valget, og det beste politioperative valget, skriver Holst.

– Sortland har fortrinn

Sortland-ordfører Tove Mette Bjørkmo står fortsatt på sitt, om at Sortland bør være det siste hovedsetet. Hun sier til VOL at alle argumentene Holst trekker frem til fordel for Svolvær, gjelder også for Sortland. Politiet i Vesterålen kan imidlertid ikke vise til noe nytt politihus.

– Politet på Sortland trenger nye fasiliteter. Vi har tilbydd politiet å bygge sammen med kommunen ved det som skal bli den nye brannstasjonen på Natsteinsøyra, og vi stiller tomt til disposisjon. Dette vil kunne gi samlokalisering med brann, ambulanse og Fiskeridirektoratet, som også har vist interesse, og vi får dannet et stort og bredt fagmiljø, sier Bjørkmo.

Hun mener Sortland har et stort fortrinn som ikke Svolvær har.

– Vi har Mattilsynet, Kystvakta, Fiskeridirektoratet og tingrett som alle samarbeider med politiet, og som vil være fornuftig å ha i forbindelse med et hovedsete for en geografisk driftsenhet, sier Bjørkmo.

Hun viser også til at arbeidsgruppa internt i politiet, som leverte sin anbefalingen til politimesteren, anså Sortland og Narvik som mer egnet som hovedsete enn Svolvær.

– Jeg er veldig spent på avgjørelsen, men jeg er optimistisk, avslutter hun.