STARBURST er Norges første tverrindustrielle sommerprosjekt innen romfart, og det er et samarbeidsprosjekt mellom flere selskaper i norsk romindustri, i regi av Kongsberg Gruppen. Det er 15 deltagere som er plukket ut av 250 søkere, og de samarbeider om å lage en nyttelast som skal sendes opp fra Andøya Space Center med en stratosfæreballong.

Forbedre teknologi

Målet med prosjektet er å utvikle lettere, mindre og billigere teknologi for små satellitter til bruk i maritim overvåkning. Det hele avsluttes med en slags eksamen på Andøya Space Center, hvor det slippes en stratosfæreballong med teknologien de har jobbet med.– Gjennom utviklingen av romteknologi blir det stadig enklere og billigere å få tilgang til verdensrommet. Prosjekt STARBURST springer ut fra ideen om å bruke denne tilgangen til å tilfredsstille behovet for maritim overvåkning, sier prosjektleder Dorthea Gjestvang, som er en av de totalt 15 studentene som kom igjennom nåløyet.

– Imponerende

Prosjektet har fått mye oppmerksomhet. Både næringsminister Monica Mæland, NHO-direktør Kristin Skogen Lund og LO-sjef Hans Kristian Gabrielsen har hørt om prosjektet.

– Jeg ble utrolig imponert over disse studentene som har konkurrert seg til en sommerjobb for å jobbe med Kongsberg Starburst. Jeg var så heldig at jeg fikk hilse på, sa Skogen Lund til Norsk Industriforum for Romvirksomhet. Også Gabrielsen var med på dette besøket.