Halvparten av fylkets 62 tannklinikker foreslås redusert til 31. Tre av disse, Lødingen, Risøyhamn og Bø, ligger i Vesterålen med omland.

Dramatisk

– Dette er dramatisk, sier Bø-ordfører Sture Pedersen.

Han peker på at tilgang til offentlig tannhelsetjeneste er en rettighet unge og eldre har.

– Derfor er det dramatisk at klinikken skal legges ned, og behandles i en annen kommune, sannsynligvis Sortland. Forslaget innebærer nemlig at mindreårige må ha foreldre med seg til tannlegen på Sortland. Det samme må kanskje eldre fra Bøheimen. Alt blir vanskeligere. Dette er et stort tilbakeskritt.

Strengere

Bø-ordføreren synes forslaget er paradoksalt. For et par år siden raste kommunesammenslåingsdebatten. Under den diskusjonen ble det slått fast at Bø lå for langt unna Sortland til at staten skulle bruke tvang for å flytte bøfjerdingene til Sortland. Fylkesrådet er ikke like redd for avstandene som staten, slår Bø-ordføreren fast.

Velfungerende

Han peker på at tannhelsetjenesten i Bø er velfungerende.

– Vi har en privatpraktiserende tannlege, som holder til i samme lokaler som den offentlige tannhelsetjenesten. Dermed har vi et kompetent miljø der tannlegene kan snakke sammen. Det har ikke vært problem å rekruttere personell til Bø, men dersom det kommunale tilbudet legges ned, er jeg redd for at tannhelsemiljøet i Bø forvitret og vi vil få problemer med å rekruttere i fremtiden, sier Pedersen.

Den privatpraktiserende tannlegen er Svein Helge Martinussen, som også er lokalpolitiker.

Varsler kamp

Sture Pedersen varsler kamp mot forslaget fra fylkespolitikerne. Onsdag har vesterålspolitikerne booket møte med fylkesrådet. Det er et møte som ble berammet for lenge siden. Pedersen varsler at «tannhelsesaken» skal opp til debatt allerede onsdag.

Jill Rakel Hjartøy er tillitsvalgt for de ansatte ved de kommunale tannklinikkene. Hun sier til VOL at forslaget er dramatisk. De ansatte ved klinikken ble orientert om forslaget tirsdag ettermiddag. De endelige kuttplanene blir offentlige onsdag morgen.