Ifølge anonyme forsvarskilder skal russiske styrker ha trent på å invadere Svalbard under militærøvelsen Zapad 2017 i september, melder nettstedet aldrimer.no.

De seks forskjellige forsvarskildene har ifølge nettstedet tilgang til nasjonale og dels også NATO-rapporter som beskriver den russiske øvelsen.

Anslaget mot Svalbard skal ha startet med simulerte angrep med russiske bombefly. Da de norske F-16-flyene begynte å gå tom for drivstoff, kom en ny bølge med russiske fly. I en reell situasjon hadde norske militære kapasiteter ikke kunnet forsvare Svalbard mot angrepet Russland simulerte, skriver aldrimer.no.

Zapad-øvelsen varte fra 14. til 20. september i år. NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg har reagert sterkt på det han mener er manglende russisk åpenhet om øvelsen.

– Feil

Sjefen for Etterretningstjenesten, Morten Haga Lunde, sier i ei pressemelding fra Forsvaret:

– Det er ikke ofte jeg leser en nyhetssak i norske medier som har så mange feil i seg som saken fra Aldrimer.no med tittelen «Russland trente på invasjon av Svalbard». For det første, har Etterretningstjenesten meget god oversikt og situasjonsforståelse i våre nærområder og spesielt god situasjonsforståelse før og under denne øvelsen (øvelse Zapad), sier han og fortsetter.

– For det andre, blir denne formidlet løpende til våre oppdragsgivere – militære og politisk ledelse.Deling med NATO og allierte partnere er standardprosedyre, og vi har fått gode tilbakemeldinger på denne rapporteringen. La meg ta hovedelementet i det som fremført fra Aldri mer.no«Russisk simulert angrep på Svalbard». Det var ingen slik aktivitet Når dette er sagt faller mye av det øvrige i saken bort.