I et intervju med Andøyposten tidligere i år uttrykte han bekymring for utviklingen i fiskerinæringen. Andøy har mistet 40 prosent av torskekvotene for båter mellom 50 og 70 fot de siste åtte årene.

Slike båter er så dyre at det nesten er umulig å kjøpe dem tilbake til Andøy. Dersom denne flåtegruppen skal bygges opp igjen her i kommunen, så må deltakerloven lempes på. I dag må du være aktiv fisker på blad B for å være majoritetseier. Dette gjør at båtene etter hvert samles på få hender. Vi ser at det er opphoping av kvoter i kommuner som Øksnes ved Ted Robin Endresen, i Berg på Senjahopen ved Aksel Hansen og Nergård-konsernet. Investorene her kaller seg fiskere, men er ikke om bord i båtene. Dette tyder på hull i regelverket, derfor synes jeg det er mest redelig at alle i fiskeindustrien får kjøpe båter. I Andøy vet jeg at Jangaard Export ønsker å investere, og det ville gitt oss mulighet til å få tilgang på flere båter, mener Wold. I dag må fiskeren eie minst 51 prosent, mens fiskebruk ofte eier 49 prosent og blir minoritetseier, sier Wold.

Få nordlendinger har fisket mer torsk og hyse enn Wold. Før han gikk av som pensjonist var han beørmt for å være en flink og ivrig fisker.

Uenige

Lokalt møtte Wold både motstand og støtte for sine tanker. Gunnar Haagensen i Jangaard-konsernet, som har eid fiskeindustribedriften Framnes siden slutten av 1990-tallet, var enig med Wold.

Jeg skulle gjerne sett at Thor Wold hadde startet denne debatten i 2008. Det virker litt sent nå når kvoteprisene er på topp og renta på vei opp, sa han til Andøyposten.

SENT: Gunnar Haagensen synes det er litt sent å tenke på å lempe på deltakerloven nå. Jangaard var involvert i kvoteselskapet Barren på Andenes. Foto: Mette-Helene Berger Amundsen

Kai Elvan på Andenes var uenig med sin tidligere partner, Wold.

Dagens krav om at aktive fiskere må eie 51 prosent må stå fast. Fiskeindustriens mulighet til å eie 49 prosent er et godt utgangspunkt for å investere videre i båter. De må ikke få mer makt over fiskeren enn de allerede har, sier han. Han er klar over at mange jobber for at fiskeindustrien skal få eie båter, men har merket seg at fiskeriminister Per Sandberg har sagt at det er sånn motstand mot dette at han har valgt å la deltakerloven være som den er, sa Elvan.

ADVARER: Fiskebåtreder Kai Elvan vil beholde deltakerloven slik den er i dag. Foto: Mette Helene Berger-Amundsen

Vedtak

Reaksjonene har vært sterke etter at det ble kjent at fiskekjøperen Gunnar Klo AS fikk dispensasjon av Nærings- og fiskeridepartementet til å kjøpe majoriteten av aksjene i fiskebåten «Morgenstjerne». Deltakerloven sier at det bare er fiskere som kan eie fiskebåter, men nå har altså en fiskehandler fått lov fordi departementet mente det forelå særskilte hensyn, som å sikre Gunnar Klo tilgang på fisk og at Klo har eid 49 prosent av fiskebåten fra før.

Svært ulike oppfatninger

Leder av Nordland Fylkes Fiskarlag, Jan Fredriksen mente at fiskeriminister Per Sandberg var helt på jordet og at det ikke fantes noen god grunn til å gi Gunnar Klo AS dispensasjon.

Geir Ove Ystmark, lederen i interesseorganisasjonen for fiskekjøpere, Sjømat Norge, har et ganske annet syn på saken.

– Det er klart at fiskerne som har monopol på å kjøpe fiskerettigheter ikke synes dette er bra, men jeg mener at det var helt nødvendig å gi dispensasjon fra Deltakerloven for å gi loven legitimitet, sier Ystmark.

STØTTER: Geir Ove Ystmark er glad for at fiskeriministeren gir etter for et gammelt industrikrav.

– Dette gir like vilkår

Ystmark begrunner synspunktet sitt med at fiskere i dag kan drive fiskehandel, mens Deltakerloven sier at fiskehandlere ikke kan drive fiske og at dette virker konkurransevridende. I følge Ystmark er det i tilfellet til Gunnar Klo AS gode grunner til å gi dispensasjon fordi Klo konkurrerer med tre andre fiskemottak i Myre, som er drevet av fiskere, og som dermed kan investere i fiskebåter og sikre seg tilgang på egen fisk.

– Når de tre fisker-eide mottakene i Myre kan kjøpe fiskebåter, så er det nødvendig at Gunnar Klo får dispensasjon til å gjøre det samme. Dessuten er Gunnar Klo en tradisjonsrik familiebedrift og denne dispensasjonen gjør at Klo kan fortsette å være det fordi de får sikret seg tilgang på fisk, sier Ystmark.

Til stortinget

Mye tyder på at siste ord ikke er sagt i denne saken. Arbeiderpartiet har allerede krevd at fiskeriministeren må møte i Stortinget for å orientere om saken.