På Scandic hotell i Harstad kan de bekrefte at de hvert år får besøk av mange feststemte vesterålinger i julebordssesongen.

– Jeg vil si at omtrent halvparten av gjestene våre er utenbys fra og av denne halvparten er sytti prosent fra Vesterålen eller Lofoten og det vil si omtrent tusen personer, sier hotellsjef ved Scandic Harstad, Thomas Rørnes.

Rørnes har arbeidet ved hotellet en årrekke og det virker som han har sett det meste når det kommer til dette litt belastede og småfrynsete fenomenet kalt julebord. Men om julebord har et dårlig rykte så kan det være at det stammer fra tidligere tider og at det har skjedd en viss sivilisering av disse festlighetene.

– Ja, jeg mener det har blitt mer ordentlig. Det var litt villere før altså, sier Rørnes.

Har roet seg med årene

Den kanskje mest beryktede av de ulike formene for julebord er bedriftsjulebordet. Å blande arbeidskollegaer og store mengder alkohol til en skikkelig utblåsning på tampen av året kan slå begge veier, og hotellsjef Rørnes mener han kan se forskjeller i stemningen i de ulike julebords-konstellasjonene.

– Jeg synes det ser ut som det er andre typer julebord enn jobb-julebordet som ser koseligst ut. De som går ut med familie eller venner ser kanskje vel så koselige ut ja, sier Rørnes.

Skulle hatt noen av de største bedriftene

En grunn til at mange bedrifter, og særlig de med mange ansatte, har hatt, og i stor grad fortsatt har en tendens til å reise ut av Vesterålen, er at det ikke har vært lett å finne julebord med stor nok kapasitet her. Det har Stein Inge Pedersen i Deadline media forsøkt å gjøre noe med ved å arrangere julebord i stor skala i Blåbyhallen. I år var det andre året julebordet ble arrangert, men om det blir et tredje år er ingen selvfølge.

– Vi har ikke fått evaluert og regnet på det ordentlig enda, men vi skulle gjerne hatt en avtale med en eller flere av de største bedriftene i regionen. I år hadde vi nesten fem hundre gjester på den ene kvelden vi arrangerte og såpass må vi ha for å gå i balanse, sier Pedersen.

Pedersen har fått erfare at det er relativt ressurskrevende å arrangere storformat julebord.

– Det skal ganske mye til gjøre en gedigen idrettshall om til et hyggelig rom for et julebord og det er veldig mange folk som er i arbeid. Dette er jo ikke noe sånt dugnadsarrangement, så alle skal ha betalt og da er vi avhengig av et stort volum, sier Pedersen.

De store reiser ut

En av de store kundene som Pedersen og Deadline media gjerne skulle hatt er fiskeforprodusenten Biomar på Myre. De valgte imidlertid å ta turen til Scandic Hotell i Harstad i år.

– Jeg tror vi kunne funnet et sted å ha julebord i Vesterålen også, men det var et ønske om å dra til Harstad, forklarer Monica Meland i Biomar.

Biomar har et følge på 110 personer med ansatte og partnere.

Folk reiser fra, ikke til Vesterålen

En som lever godt med å ikke jakte etter de aller største kundene er Harald Jobsen på Sortland Mat & Vinhus. Han har hatt fem helger med julebord. Det betyr til sammen om lag 800 gjester.

– Vi har stort sett bare gjester fra Vesterålen. Vesterålinger drar gjerne til Svolvær og Harstad, men det er ikke noe særlig trafikk den andre veien, sier Jobsen.

Det ser altså ut til at julebordsaktørene i første gang må være fornøyde med at de har lyktes å bremse noe av lekasjen av julebordsgjester, og at det å tiltrekke seg julebordsgjester utenfra kan ligge et stykke fram.