PYOENGCHANG/OSLO: 15 kilometer med skibytte for kvinnene var årets første gull-øvelse i OL.

Marit Bjørgen styrte lenge løpet, men et kanonrykk av Charlotte Kalla gjorde at Sverige tok OLs aller første gull.

For da Kalla rykket, var det ingen som var i nærheten av å holde følge. Kalla tok sitt tredje gull i OL.

Rykk og napp

På forhånd var det snakket om at man måtte kvitte seg med gode skøyteasvluttere, som Jessica Diggins, tidlig i løpet. Men da de var halveis på klassiskdelen, etter en forsiktig start på løpet, var det nettopp Diggins som passerte først.

Så begynte de norske løperne å sette fart. Eller rettere sagt: Marit Bjørgen satte fart. Feltet holdt seg likevel delvis samlet de første 7,5 kilometerne. Til skibyttet var det tre norske utøvere i tet, men gruppen var på hele 14 kvinner, med farlige utfordrere som Charlotte Kalla og Jessica Diggins på skuddhold.

Her kan du følge med på OL direkte.

Ut på friteknikksdelen gikk det nok en gang rolig. Det var rett og slett ingen som virkelig ønsket å sette fart. Før nok en gang Bjørgen tok ansvar.

14 utøvere ble snart til elleve. Deretter ni. Halvveis på fristilsdelen var Bjørgen og Weng blant de ni først. Ingvild Flugstad Østberg hadde måttet slippe noen meter.

Så, i starten av den anre runden med fri teknikk, klinket Charlotte Kalla til. Hun fikk raskt noen meter. Marit Bjørgen prøvde desperat å tette luken, men det var allerede for sent.

For Kalla bare økte og økte. Fem meter ble til ti meter. Fem sekunder ble til ti sekunder. Bjørgen brukte mye krefter på å hente inn svansken, men lyktes ikke.

Dermed tok Kalla seieren, foran Bjørgen.