Ved inngangen til første vinterferieuke er vannene i fjellet nå stort sett farbare, men vær særlig oppmerksom på steder der vann strømmer under isen slik som innløp, utløp og i trange sund med gjennomstrømning.

På Sør- og Vestlandet er det kommet mye snø, særlig i fjellet, og dette gir lagdeling med sørpelag i isen og overvann mange steder. I lavlandet ved kysten, gir regn økt vanngjennomstrømning i innsjøer og dette kan føre til at isen smelter nedenfra, særlig ved innløpsoser, utløpsoser og i trange sund.

Utsatt for mildværet

Lenger nord er det ikke kommet særlig mye nedbør og det fortsetter å være kaldt. Dette gjør at isen blir tykkere. I hele landsdelen regner vi med at vann er farbare nå, med unntak av de største og dypeste kystnære vannene i Nordland.

I isvarslene på Varsom kan man lese at det er skøyteis på flere kystnære vann som ble utsatt for det kraftige mildværet i januar.

– Det kan være vanskelig å lese istykkelsen når snøen legger seg på isen. Er du i tvil stopp og undersøk istykkelsen før du går ut på vannet, oppforderer Ragnar Ekker, Isvarsler ved NVE.

–  På Vestlandet må man opp i 400-500 moh før mange små vann er farbare. Tenk på at regulerte vann i fjellet ofte har usikker is, sier Ekker i Isvarslet.

Vi venter kaldt vær mange steder og lite nedbør

Inn i vinterferieuka ventes jevnt over kaldt vær og stille vær. Noen plussgrader vil det være i lavlandet helt ved kysten på Sør- og Vestlandet. Det betyr at isforholdene i det store og hele blir bedre. Overvann vil fryse til og isen blir tykkere men vær oppmerksom på at mye snø på isen isolerer og det hindrer isen å vokse.

På større vann som islegger seg senere, bør man regne med at snøen har lagt seg på tynn is. Dette kan særlig være tilfellet på større vann i lavereliggende områder i Sør-Norge. Merk at snøen kan gi god bæreevne for skiløpere, særlig når det er skare eller den er vindpakket.

For mer detaljer om ventede endringer i isforholdene neste uke finnes oppdaterte isvarsel på varsom.no.