Det var store forventninger til det nystartede bandet Vederkast som hadde sin aller første live-opptreden på Rock Mot Rus-festivalen på Andenes. De innfridde, og det ble et spennende show med mye variasjon på scena.

De hardtrockende gutta som spiller melodiøst og progressiv rock har mye energi.

Solid erfaring

Selv om bandet er nytt, så er medlemmene langt fra nye. De har solid erfaring fra hver sine felt. Gitaristene Finn Fodstad fra Stave i Andøy og Sindre Bakland fra Bleik i Andøy har solid erfaring.

Førstnevnet blant annet fra Rocketboyz og Turdus Musicus. Sistnevnte fra Taliban Airways og Black Roses.

De har ikke spilt fast sammen i band før, og konstellasjonen med vokalist Paul Aronsen og trommeslager Magnus Tornensis er også ny.

Åtte låter

Bandet hadde maksimalt fullklaff med sine to første singler «Malison» og «Skirmish» som de slapp rett før jul. De ble øyeblikkelig booket av Rock Mot Rus, og Aronesrocken i Alta, og fikk altså to festivaljobber i løpet av to dager.

– Vi har nå åtte låter i reportoaret vårt, og satser på å komme med plate i løpet av høsten, sier Bakland.

Foreløpig regner han de fleste som arbeidslåter som ikke er helt ferdig.

Det er Tornensis som har skrevet tekstene som handler om de små temaene i livet.

– Navnet Vederkast stammer fra det mystiske og underjordiske, slik at mye av tekstene er bygd omkring det, og rundt livet og døden, sier Aronsen.

Hendelsesrik musikk

Bakland og Fodstad sier at bandet hadde en veldig artig debut på RMR.

– Det skjedde mye uvanlig underveis i musikken. Jeg hadde det velidg fint, og tenker at ikke alt kan skje som planlagt under en debut, sier Fodstad.

Han liker å utfordre litt, og å gjøre musikken mer kompleks.

Bakland sier at bandet har mye forskjellig i arrangementet, og at det medfører at det kan være vanskelig å holde fokuset på et tidlig stadium.

– Det å kombinere taktskifter gjennom ulike partier, og samtidig beholde dynamikekn gjennom en hel låt er utfordrende. Dette vil sitte bedre etter at vi har vært gjennom flere konserter, sier de to.

- Vanvittig samstemte

Rockekjenner Glenn Fagervik som har sittet i RMR-juryen i fire år, gir sin vurdering av opptredenden til Vederkast.

– Det er steinartig å se disse fire gutta sammen. De er vannvittig samstemte, og lyder rutinert. Årsaken til dette er at de har så lang eraring hver for seg gjennom en årrrekke, sier Fagervik.

Han synes kombinasjonen av deres ulike eraringer fra forskjellige musikalske leire gjør sg bra.

– Resultatet blir mer avansert rock, ikke beint fram som er mest vanlig, avslutter Fagervik.