Magnus Andersen (20) råder flere til å satse på fiskeri.

– Dersom to ungdommer spleiser på en sjark, har de mulighet for en millioninntekt hver for seg, sier han.

Selv har han hatt en oppsiktsvekkende rask karriereutvikling. Gjennom ungdomsskolen hadde han praksis på fiskebåt en gang i uka, inntil han fullførte i 2011.

Deretter ble det halv lott i forbindelse med opplæringsperioden som mannskap på «Triton» hos Magnar Haraldsvik på Dverberg. Etter noen måneder ble han fullgod fisker, og fikk full pott.

35 fot

På Andenes begynte han på båten til Bjørn Skagen. Påsken 2014 gjorde han sin første båtinvestering med «Tobias» på 31 fot. Det ble fiske i i åpen gruppe, inntil han fikk rekrutteringskvote 1. januar 2014. Dermed var han inne som fullverdig fisker.

Desember 2014 kjøpte han sjarken «Rikardson» på 35 fot, og ei sjark-kvote på 70 tonn torsk.

Mer effektiv

Den siste Investeringen på 6,5 millioner kroner på 36 fotingen «Havbryn», gjør han mer effektiv på vinterstid.

– Det er en båt uten kvote som er bygd i 2012. Det er en fordel å ha plass til å ta mer fisk på land. På det meste har vi måttet gå tre ganger på land daglig for å få med oss all fisken fra feltet, sier Andersen.

Dersom han skal investere i ei ny kvote, så vil det komme på en og en halv millioner kroner.

– Det spørsmålet må vi vurdere til vinteren. Alt hva bankene sier, og hvordan fisket går i høst. Nå skal vi på verksted og få båten rigget om fra line til garn, sier han.

Fisket egenkapital

Investeringen på 6.5 millioner kroner realiseres via kommunalt stønadslån på en halv million, resten er egenkapital og lån fra banken.

– Egenkapitalen har vi fisket opp fra havet. Vi har fisket jevnt nesten hele året. Kvotereguleringer for båter under 11 meter er slik at du nesten kan fiske så mye du vil. Jo mer du står på, jo større blir resultatet, sier han.

Han synes det er rart at ikke flere ungdom ser de store inntektsmulighetene.

– Dersom to ungdommer hadde hevet seg i lag og investert i en sjark, så  kunne de sikkert ha hatt ei årsinntekt på en million kroner hver, sier han.

Bedre og bedre kvoter

Kvoteåret for ham har bare blitt bedre og bedre.

Utgangspunktet på to 11 meters kvoter var 500 tonn sei, fritt fiske på hyse, grunnkvote på 140 tonn på torsk som endte opp med 225 tonn etter refordeling. Blåkveite på 15 tonn, samt litt ekstra etter refordeling.

– Det skal godt gjøres å komme på land uten fisk, dersom du prøver deg på havet. Jeg er overrasket over at flere ikke satser, sier han.

Muligheter for skoletrøtte

Han fremhever også muligheten for de som ikke ønsker å fortsette på skolen etter 10. klasse.

– Da får man begynt å ro med en gang man er ferdig med ungdomsskolen, og slipper å jåsse på skolen i masse år. Det er mye arbeid på havet. og man kan selv bestemme om det skal være lange eller korte dager. Når vi først går på havet, så prøver vi å få mest mulig fisk, og da er vi heller hjemme i perioder som vi vet det er dårlig med fisk, sier han.

Det står «Havbryn» på båten, men Andersen opplyser at navnet skal forandres til «Ludvik» etter hans sønn.

Med seg som mannskap har han Dag Rydland og Roy Pettersen. Andersen har tatt fritdsbåtskipperkurs.

Det innebærer nettkurs for å få radiosertifikat, deretter et 12-15 ukers lightkurs av kystskipperkurset.