Da vi spurte politikere fra alle partiene i kommunestyret om hva de syntes om rådmann Kirsten Lehne Pedersens forslag til budsjett, fikk de også spørsmål om det var noen kuttforslag de reagerte ekstra på. Sommerstenging av barnehagene ble trukket fram av Halvar Rønneberg (Frp), Anitha Bendiksen (Ap), Knut Nordmo (Sp) og Kate Eliassen (H).

– Det gir en utfordring for dem som har jobb i juli med å skaffe barnepass. Rådmannen har vel forholdt seg til at det ikke er en lovpålagt oppgave, men vi får se om ikke vi politikere kan gjøre noe med den saken, sa Nordmo.

– Frekt forslag

Andøy kommune har også mottatt reaksjoner fra foreldre. En av de skriver at han vil informere Andøy kommune om at det ikke er kommunen eller rådmannen som skal bestemme når han og familien skal ta ferie. Han viser til at det også i fjorårets budsjettdebatt ble diskutert sommerstengte barnehager for å spare penger.

– Jeg betaler 5000 kroner i måneden for å ha mine to barn i barnehagen, og da bestemmer jeg når ferie skal tas, ikke Andøy kommune. Jeg synes rådmannen i kommunen er frekk og arrogant når hun på nytt kommer med et slikt forslag, skriver pappaen med to barn i en av de kommunale barnehagene.

Slå sammen?

I brevet foreslår han å heller slå sammen flere av barnehagene i sommerukene, istedenfor å stenge alle.

– Dette har det vært informert om tidligere fra barnehagen til oss foreldre, om at dette kan de gjøre, hvis det blir for få barn i en barnehage på grunn av ferie. Dette har aldri vært praktisert siden vi fikk barn inn i barnehagen, hvorfor blir ikke det gjort, spør han. Andøyposten har vært i kontakt med barnehagepappaen, som ikke ønsker å stå fram i avisen med fullt navn.

Rådmannen svarer

Rådmann Kirsten Lehne Pedersen opplyser til Andøyposten at hun ikke har svart på brevet, men gitt tilbakemelding om at det er mottatt og journalført. På spørsmål om hvorfor sammenslåing av barnehager ikke har vært praktisert de seneste sommerne, svarer hun følgende i en e-post til Andøyposten:

– Enhetsleder barnehager opplyser at sammenslåing av barnehager om sommeren praktiseres når det er mulig. Når barnehagene får inn oversikt over barnas ferie, har styrerne et møte der de blant annet ser på mulighetene for sammenslåing av barnehagene og vurderer hvordan de best mulig kan organisere ferieavviklingen til de ansatte og ha en forsvarlig drift av barnehagene. Utfordringene handler om at barnas ferie er spredt utover hele sommeren, noe som fører til at det er mange barn i den enkelte barnehage hele tiden. Andelen små barn har også økt, noe som fordrer høyere voksentetthet. Barnehagene har også barn med spesielle behov som krever tett oppfølging, og som i noen tilfeller ikke kan/bør bytte barnehage, skriver rådmannen.

Barnehagevedtektene

I dagens vedtekter for de kommunale barnehagene står det at barna må avvikle tre ukers sammenhengende ferie i perioden midten av juni til starten av nytt barnehageår i midten av august.

– Er det startet en prosess i forhold til å endre vedtektene i forhold til kuttforslaget?

– Endring av vedtektene vil komme som en oppfølging av et eventuelt vedtak om sommerstengte barnehager, svarer rådmannen.

– Ikke mulig å innfri

Andøyposten har også spurt rådmannen om hva hun tenker om hvilke konsekvenser sommerstengte barnehager får for dem som må jobbe i juli, for eksempel i turist- og handelsnæringen, Forsvaret og bønder. Vi har også spurt om rådmannen mener dette er riktig strategi for å tiltrekke seg tilflyttere, uten familienettverk i kommunen, til jobber i for eksempel Forsvaret, Andøya Space Center og turistnæringen.

LES OGSÅ: Her er rådmannens kuttliste

– Rådmannens oppgave er å legge fram et forslag til budsjett/økonomiplan i balanse. Det har ikke vært mulig uten å foreslå en rekke forslag til endringer som vil få konsekvenser for dem som blir berørt. Rådmannens forslag inneholder rundt 40 ulike forslag til endringer og tiltak som vil føre til lavere driftsutgifter. Det handler i stor grad om tiltak som ikke er lovpålagte, og om endringer som er mulig å gjennomføre og fortsatt gi forsvarlige tjenester. Når vi er i en situasjon der vi ikke har nok inntekter til å videreføre dagens drift, er det ikke mulig å innfri forventningene til kommunens tjenester i samme omfang som tidligere, svarer rådmann Kirsten Lehne Pedersen.

Formannskapet behandler Andøy kommunes budsjett 30. november, mens kommunestyret gjør endelig vedtak i årets siste møte 14. desemeber.