I budsjettforslaget fra rådmannen ligger det inne mange kutt. Felles for flere av dem er at de rammer barn, unge og eldrei Andøy. Her får du oversikten over hvor rådmannen vil kutte de kommende årene.

Kutter skoleskyss

Rådmannen vil kutte leirskoleopphold for elevene på 7. trinn. Dette gir en årlig besparelse på 110.000 kroner. Hvis rådmannens forslag blir gjennomført vil mange flere barn måtte belage seg på å gå til skole hele året, spesielt på Andenes. Ifølge rådmannen betaler Andøy kommunen årlig 363.000 kroner for skoleskyss som ikke er lovpålagt, og hun foreslår å kutte blant annet vinterskyss i perioden 1. november til 31. desember, og at mange elever på Toften i fremtiden må belage seg på å gå til skolen på Andenes sentrum.

Kutter lærerårsverk

Rådmannen foreslår å kutte stillinger i skolene. Ved Risøyhamn skole foreslås det å kutte 1 stilling fra 2016 og ytterligere 0,5 stilling fra 2018. For Andenes skole foreslås det å kutte 1 assistentårsverk og 1 lærerårsverk med virkning fra 2. kvartal i 2016. Videre foreslås det at det kuttes et assistentårsverk fra høsten 2016 og 1,5 lærerårsverk fra 2018 og ytterligere ett fra 2019. Totalt 3,5 lærerårsverk og to assistentårsverk i økomiplanperioden.

LES OGSÅ: Slik reagerer politikerne på rådmannens kuttforslag

– Intensjonen er at reduksjonen i antall årsverk er mulig å løse ved ledighet/vakanse. Dette vil få konsekvenser for undervisningen og oppfølging av elever, skriver rådmannen. Rådmannen ser seg heller ikke råd til å tilby lærerne å ta videreutdanning de kommende årene.

– Vi må gå ned på antall lærere som kan få videreutdanning, selv om nye kompetansekrav skulle tilsi det motsatte, skriver rådmannen.

Stenger barnehagene

I barnehagesektoren foreslår rådmannen å legge ned Åse barnehage fra høsten 2016. Dette vil gi en årsbesparelse på 1,43 millioner kroner. Hovedsakelig knyttet til besparelser på lønnsutgifter.

Rådmannen foreslår også å stenge de kommunale barnehagene i juli, til tross for at hun i saksfremlegget skriver at mange har behov for åpen barnehage nettopp på den tiden av året. Hun argumenterer også for at de ved å stenge barnehagene vil kunne starte barnehageåret 1. august, og dermed unngå problemet Kate Eliassen (H) tok opp i kommunestyret tidligere i år; at lærere med barnehagebarn fikk problemer når deres planleggingsdager kolliderte med barnehagene sine. Sommerstengte barnehager i turistkommunen Andøy vil gi en årlig besparelse på 280.000 kroner.

LES OGSÅ: Barnehagepappa mener rådmannens forslag er frekt og arrogant

Rådmannen anbefaler også at Regnbuen barnehage flyttes til avlastningsboligen i Haugnesveien. Dette medfører ikke endringer i barnehagens budsjett, men teknisk drift får en årlig besparelse på 142.000 kroner.

Helsesøsterkutt

Rådmannen vil redusere bemanningen ved Helsestasjonen med 0,2 årsverk.

– Konsekvensen er reduksjon i tjenestetilbudet vi gir og vi vil ikke kunne videreføre prosjektet i skolehelsetjenesten på grunn av manglende finansiering. Vi mener prosjektet ville gitt besparelser for kommunen på sikt på grunn av lavere frafall i videregående skole, skriver rådmannen.

Kutter nattevakt

Rådmannen foreslår å kutte en av tre våkne nattevakter ved Kiiljordheimen, samt opprette en felles nattevaktturnus med Andenes Helsesenter. Dette vil gi en årlig besparelse på 1,1 million kroner. Ved ABBS foreslås det å redusere med åtte plasser fra 28 til 20. Dette gir en reduksjons på 4,9 årsverk og en årlig besparelse på 2,1 million kroner. Rådmannen foreslår å kutte tilskudd til Varig tilrettelagte arbeidsplasser for å oppnå en besparelse på 410.000 kroner i året.

– Tiltaket er ikke lovpålagt. Det kan ha som konsekvens at kommunen må etablere vaskeri. Utgifter til vask av tøy antas ikke å øke dersom dette skjer i egen regi, mener rådmannen.

Ikke vedlikehold

Rådmannen vil redusere vedlikeholdet av kommunale bygg med 450.000 kroner i året.

– Det vil ikke bli utført verdibevarende vedlikehold, skriver rådmannen. Hun vil også kutte en vaktmesterstilling fra 1. april 2016. Det gir en helårsbesparelse på 487.000 kroner.

– Konsekvensen blir en redusert tjeneste som vil gi dårligere vedlikehold og service, skriver rådmannen. Rådmannen foreslå å redusere i opplæring av brannmannskapene tilsvarende 77.000 kroner i året.

– Det vil kunne føre til at noen av brannmannskapene ikke får nødvendig lovpålagt opplæring, skriver rådmannen.

Flere kuttforslag

* Kommunens næringsfond reduseres fra 200.000 til 100.000.

* Utmelding av Vesterålen reiseliv og regional turistinformasjon på Sortland vil gi en besparelse på 403.000 kroner i året.

* Andøy kommune vil ikke tilby nye lærlingplasser i 2016. Dette gir en besparelse på til sammen 872.000 kroner i 2017 og 2018.

* Rådmannen budsjetterer med reduksjon i sosialhjelpsutbetalingene med til sammen 3,2 millioner kroner de neste årene.

* Reduksjon i bruk av støttekontakt med 50 prosent i 2016 skal gi en besparelse på 126.120 kroner.

* Andøy kommune bruker årlig 100.000 kroner til drosje, som kjører ut mat fra kjøkkent ABBS og Andenes Helsesenter. Utkjøring foreslås overført til hjemmetjenesten for å kutte disse utgiftene.

* Rådmannen vil si opp driftsavtalen med Lionsbygget i forhold til pensjonistkafeen der. Det gir en årlig besparelse på 54.575 kroner.

* Oppsigelse av avtale om drift av toalett i Børra, samt fjerning av søppelcontainer vil gi en besparelse på 10.000 kroner.

* Å kutte tilskuddet til Landbrukstjenesten Midtre Hålogaland gir en årlig besparelse på 88.000 kroner.