Vi har i en rekke saker omtalt Nord-Norsk Mottakssenter sine planer om asylmottak i Stjernebygget og MF85 i Skarsteindalen.

Førstkommende mandag skal politikerne ta stilling til om de vil gi dispensasjon fra kommuneplanens arealdel, slik at byggene kan benyttes til asylmottak.

– Ingen innvendinger

Andøy kommunen har oversendt saken til Fylkesmannen i Nordland for uttalelse, og etter få dager kom svaret sist uke.

– Fylkesmannen har ingen vesentlige merknader til innvilgelse av dispensasjon fra kommuneplanens arealdel, skriver de i svaret til Andøy kommune. Rådmann Kirsten Lehne Pedersen er enig, og anbefaler at politikerne gir søkeren en dispensasjon i seks år regnet fra 15. oktober i år.

Samlet vurdering

I sin vurdering av saken skriver rådmannen at det kan trekkes likhetstegn mellom forlegninger, som byggene har vært tidligere, og asylmottak, med hensyn til at bosituasjonen er midlertidig.

– Det forutsettes at asylmottakets drift forholder seg til gjeldende regelverk. Det presiseres at tiltaket krever en bruksendringstillatelse i tillegg til dispensasjon. Bruksendring behandles administrativt, skriver rådmannen.

350 asylmottaksplasser

Hun opplyser at hun vurderer at hensynet bak bestemmelsen det dispenseres fra, ikke blir vesentlig tilsidesatt.

– Dette er en dispensasjon fra kommuneplan og derfor skal statlige og regionale rammer og mål tillegges særlig vekt. I en samlet vurdering av saken, og føringer lagt av regionale og sentrale myndigheter, må de samfunnsmessige interessene veie tyngst, konkluderer rådmannen.

Ifølge saksfremlegget planlegger Nord Norsk Mottakssenter AS 350 asylmottaksplasser i de to byggene i Skarsteindalen.