Anne Torstensen (23) som spillfiguren Aloy fra spillet Horizon Zero Dawn. – Det er kjempegøy å bringe en spillkarakter til live, sier Anne, som har solide røtter i Andøy. Foto: Katrix Media Site

Hva er cosplay? Ifølge Wikipedia er cosplay å kle seg ut med kostymer og annet utstyr for å ligne en bestemt rollefigur fra spill eller film. Begrepet er sammensatt av de engelske ordene costume (kostyme) og roleplay (rollespill). Hobbyen er sterkt forbundet med den japanske anime-kulturen.

Kreativ

Anne, som har far og onkel fra Andøy, har drevet med cosplay i noen år.

– Årsskiftet 2012/2013 var første gang jeg tok på meg et kostyme. Jeg er en kreativ person og liker å lage ting med hendene. Og er det noe jeg ikke kan lage, har jeg lyst til å lære meg hvordan jeg gjør det, sier hun.

Aloy

Til TG på Hamar stilte hun som figuren Aloy fra spillet Horizon Zero Dawn. Det er et spill som ennå ikke er gitt ut.

– Jeg synes designet var ekstremt fint. Det er organisk og komposisjonen på kroppen var veldig fin. Jeg ble helt forelsket i konseptet. Spillskaperne har hentet inspirasjon fra Alien-filmene og Game of Thrones som begge har sterke kvinnelige roller. Aloy er en jeger som jakter på robotdyr. Og så fikk jeg lyst til å teste ut lær og håndsying, sier Anne.

Hun håper spillet snart ser dagens lys.

– Jeg gleder meg veldig til å spille det, sier hun.

Tidkrevende

Siden starten har hun laget seks forskjellige kostymer. Den første var spillfiguren Nelliel Tu Odelschwanck fra spillet Bleach.

– Det tar lang tid å lage et kostyme. Jeg prøver å gjøre så mye som mulig selv. Kostymet til Aloy startet jeg med i oktober/november i fjor, og var sånn halvveis ferdig i desember. Etterpå har jeg lagt på en del detaljer, og det er enda litt som mangler. Detaljene på skjørtet tok alene 30 timer, så det blir noen hundre timer på et helt kostyme, sier Anne.

Til Aloy-kostymet er det bare buksene som er kjøpt.

– Resten har jeg laget selv fra stoffer og materialer som jeg har kjøpt inn, sier Anne.

Vokser

Cosplay er en hobby i vekst, spesielt blant voksne. Wikipedia skriver at det i 2014 ble holdt over 10 større samlinger i Norge.

– Det har begynt å bli ganske stort. Dette er første året Nerdeportalen (nettbutikk) har vært med å lage cosplay arrangement i Vikingskipet. Det var et veldig bra opplegg med workshops der man fikk testet ut materialer. Også konkurransen var lagt opp veldig fint, sier Anne.

Også hun selv hadde workshop der hun demonstrerte forskjellige teknikker.

– Jeg har aldri vært på TG før og synes det var veldig bra, sier hun.

TG er en av verdens største datasamlinger og i år var det 5.200 ungdommer samlet i Vikingskipet på Hamar.

- Gøy å bli gjenkjent

Det neste arrangementet hun håper å være med på er Geekon i Oslo 9. april.

– Det er gøy å skape kostymene, delta på samlinger og bli gjenkjent som karakteren man har skapt, sier Anne.