Helt fra han var en neve stor, har Bendik Myrvang (19) skyndet seg ned på kaia i Risøyhamn når hurtigruta klapper til kai.

Han har våkent fulgt med når truckførerne til Th. Benjaminen har losset gods, og likeledenes når de har lastet nytt gods tilbake på hurtigruta. Drømmen har vært å få delta selv.

Onsdag avla han truckførerprøven, og fredag deltok han på «moroa» for første gang med et rykende ferskt truckførerbevis i lomma.

Men veien dit har vært krevende.

Kakefeiring

Sist fredag ble truckførerbeviset behørig feiret med marsipankake på pauserommet hos arbeidsgiveren hans Th. Benjaminsen.

Arbeidskollegaene Hans Benjaminsen, Tore Benjaminsen, Karsten Solheim, Bjørnar Jakobsen, samt bestefar Kåre Myrvang er til stede.

120 timer

– Jeg måtte kunne dokumentere å ha kjørt truck 20 timer i kontrollerte formert, men jeg har nok sikkert kjørt i 120 timer, sier Myrvang.

Prøven ble tatt i regi av firmaet Safe logistikk som utdanner truckførere og kranførere, og den ble utført på Kleiva.

– Det var en praktisk øvelse der jeg flyttet noen kasser og fiskekar. Tidligere har jeg hatt en skriftlig prøve etter å ha gått ei uke på teorikurs, forklarer Bendik.

Her lærte han alt fra arbeidsmiljøloven og til sikkerhet i forhold til hvordan du skulle kjøre truck

Fadderordning

Han har vært underlagt en fadderordning, der Tore Benjaminsen har fulgt med på kjøringen hans og sørget for å lære han opp.

– Vi har tatt det gradvis, der vi begynte med å skrape snø, og koste kaia med trucken. Etter hvert gikk vi over til å håndtere last, og det ble mer og mer lossing og lasting. Han er veldig flink, sier Tore.

Bendik skyter inn at arbeidslysta har vært på topp hele veien.

Han har hatt en dags praksis på kaia, mens han gikk på ungdomsskolen. Han valgte også å ta TIPP (teknisk og industriell produksjon) over to år på videregående for å få yrkespraksis samtidig.

Nå er han lærekandiat, det er en slags lærlingordning der han fordeler arbeidstiden sin mellom butikken og kaia for å få trening i både salgs- og transportfag.

Scenearbeiderperm

– Han er snart ferdig med første året, men han har stadig permisjon for å være med på scenearbeid (lyd- og lysteknikk) med Teaterklubb 81), smiler Tore.

Blant annet har Bendik vært på turne med Violet Road.

Daglig leder Hans Benjaminsen sier at Bendik er et friskt tilskudd i arbeidsstokken.

– Han er arbeidsvillig og ivrig i tjenesten. Vi er i ferd med å få en arbeidsstokk med godt voksne folk, så det er sunt med en ungdom sammen med oss, smiler Hans.

Bendik er liker forutsigbarhet i arbeidsdagen sin.

– Jeg følger med på AIS på skipskartet for å finne ut hvor de ulike båtene som vi venter inn befinner seg. Det er greit å vite når det er tid for å laste og losse med trucken igjen, smiler han.

Hans sier at bedriften er veldig glad for at han er blitt truckfører.

– Det vi ikke får gjort med truck, det får vi ikke gjort, forsikrer Hans.

Aldri avtatt

Truckkjøring er en stor interesse for Bendik som egentlig aldri har avtatt.

– Men jeg er ikke helt sikker på om det er truckfører jeg kommer til å bli på heltid. Jeg har også lyst til å gå folkehøyskole og bli lystekniker.

Trucksertifikatet er godt å ha uansett. De har trucker både på Kulturhuset i Svolvær og på kulturfabrikken på Sortland, har Bendik merket seg.

Hans sier at det er mange unger som har stått og sett på aktiviteten på kaia opp gjennom årene, men Bendik er den som skiller seg ut i forhold til å ha vist størst interesse.

– Truckførerbevis er kjekt å ha uansett. I sceneyrket har du sikkert vært borte i at de har trucker. Det er en stor fordel for næringslivet å ansette en kar med kompetansebevis. Uansett hva han blir, så kan han trå til og kjøre ved behov, sier Hans.

Høye krav

Fadder Tore har merket seg at det er utrolig mye Bendik kan.

– Når du skal losse og laste gods i båter så har vi ikke rom for avvik. Det går ikke an å gjøre feil. Det er også høye krav til hurtighet. Bendik var klar på at alt dette skulle han gjøre, sier Tore, som sto og så på, og merket seg at Bendik klarte det han sa at han kunne.

Det var aldri nødvendig å gripe inn.

– Det er vel et par uker siden han lastet hurtigruta for første gang, sier Tore.

Bendik bekrefter at Tore har vært skeptisk og overrasket.

– Jeg har insistert på nye oppgaver som han ikke har trodd jeg skulle klare. Han er flik til å sette meg under press, flirer Bendik, som stortrives på kaia.