Andøy har ni barnehager. Kommunen har tre barnehager på Andenes, en på Bleik, en på Dverberg, en på Åse og en i Risøyhamn. I tillegg er det to private barnehager på Andenes.

Ledige plasser

Etter årets hovedopptak til barnehagene, var det ledig totalt 72 plasser i alle barnehagene i Andøy. Det ble dermed laget en utredning om en ny barnehagestruktur.

Utredningen konkluderte med at det skulle reduseres noe ved to barnehager på Andenes, og at Regnbuen barnehage skulle flyttes til en avlastningsbolig på Andenes som kommunen har.

Det er Forsvaret som eier bygget til Regnbuen barnehage, og det må gjøres ganske mye med bygget om det fortsatt skal brukes som barnehage.

I Sør-Andøy var forslaget å legge ned Åse barnehage, og drive videre på Dverberg og i Risøyhamn.

Store besparelser

Utredningen konkluderte med at de foreslåtte tiltakene ville medføre innsparing på 1,2 millioner kroner. I tillegg regnet man med å spare 700.000 kroner på tilskudd til de private barnehagen ettersom den kommunale barnehagedriften blir redusert.

Forslag

Senterpartiets Lill Pettersen var den første til å ta ordet i saken. Hun la frem et forslag på vegne av Senterpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti.

Forslaget innebærer at Åse barnehage opprettholdes. Barnehagen på Dverberg drives videre som en enavdelings barnehagen, mens barnehagen i Risøyhamn drives videre med 28 plasser.

De borgerlige vil videre at Regnbuen barnehage på Andenes legges ned. Driften av barnehagen flyttes med andre ord ikke. Man skal heller se på utvidelse av antall plasser ved Myrulla og Måsungen barnehager.

Ny barnehage på Andenes

I tillegg skal man utrede bygging av en ny, stor barnehage på Andenes innen våren 2017. Det betyr at det etter hvert kan bli én barnehage på Andenes.

Arbeiderpartiets Sveinung Ellingsen fremsatte et lignende forslag på vegne av Arbeiderpartiet, Andøylista, Venstre og Miljøpartiet De Grønne.

Når dette skrives, pågår ennå debatten. De to blokkene i kommunestyret antydet et felles møte for å samordne forslagene.