Som VOL skrev fredag toppet Andøy i 2015 Statistisk Sentralbyrås nasjonale liste over antall barn på tiltak som havner i fosterhjem.

Tidligere strandlandværing John Vidar Børjesson hevder at fylkesnemnda for barnevernsaker i mange tilfeller lar barnevernet slippe for lettvint unna med uforsvarlig og ufullstendig saksbehandling. Han prater av egen erfaring, siden han selv har tre fylkesnemndsvedtak mot seg, der han mistet omsorgsretten for datteren sin. Senere fikk han den tilbake via tingretten.

Daglig leder Tor Bendos i fylkesnemnda kommenterer ikke avgjørelser, så han understreker at det får stå for Børjessons egen regning.

Strenge krav

– Generelt kan jeg si at vi har strenge dokumentasjonskrav, der vi skal ha sannsynliggjort det barnevernet sier via skriftlig dokumentasjon. Dersom saken er dårlig belyst, kan vi stoppe den, sier han.

Fylkesnemnda er et forvaltningsorgan som fatter vedtak og følger de samme prosessregler som for domstolen.

Nemnda som fatter avgjørelser består av ham selv som i kraft av å være daglig leder, også er nemndsleder (dommer), en fagkyndig (barnevernfaglig kompetanse eller psykolog), samt en alminnelig (valgt på samme måte som i det ordinære rettssystemet for meddommere).

– Vi er i utgangspunktet tre, men i særs kompliserte saker utvider vi til fem, ved å ta inn en ekstra fagkyndig, samt en alminnelig til, forklarer Bendos.

400 saker

Bendos opplyser at nemnda i fjor hadde 400 saker til gjennomgang. Selv om Andøy topper norgesstatistikken med 55.3 prosent av barn på tiltak i fosterhjem, så husker han ikke at Andøy er noe høyere representert enn andre.

– Andøy er en relativt liten kommune i forhold til Bodø, Rana og Narvik, påpeker han.

Overivrig?

Bendos kan heller ikke gå god for tidligere fylkesnemndsmedlem som mener at barnevernet i mange tilfeller er overivrig etter å sende barna i fosterhjem.

– Alle saker har et alvor over seg, som gjør at man kan bli veldig bekymret. Det er ikke noen fasit i disse forhold. Ting kan løses på ulik måte. Barnet skal ha riktig hjelp til rett tid. Ofte kunne det være slik at saker var gamle, og man lurte på hvorfor barnevernet ikke hadde grepet inn for fem år siden. De prøver å gjøre sitt arbeid etter beste skjønn. De har også en vanskelig oppgave idet de skal være både hjelpere og sette i gang tvangstiltak, påpeker han.

15 prosent ikke-medhold

Bendos anslår at om lag 15 prosent av sakene i fylkesnemnda ender opp med å ikke gi barnevernet medhold.

– Uansett så er ikke vi inne på systemsiden i barnevernet i de ulike kommuner, slik at vi kan kommentere hvordan de løser sitt oppdrag. Det er en tilsynssak for Helsetilsynet som er underlagt fylkesmannen, sier Bendos.

Han legger til at fylkesnemnda kan melde en bekymring for en barnevernstjeneste i en kommune til fylkesmannen, dersom de mener at den er sterkt kritikkverdig, og at det kommunale hjelpeapparatet ikke klarer å samarbeide.

– Men det har vi aldri benyttet oss av, opplyser han.

Foreldre som har fått omsorgsovertakelsesvedtak imot seg, har ingen andre ankemuligheter enn domstolen.

Lovendring

Bendos opplyser at en lovendring fra 1. april 2016 gjør at barnevernet kanskje enklere kan sette inn tiltak i hjemmet.

– Fylkesnemnda kommer inn i bildet etter at barnevernet har undersøkt en bekymringsmelding, og det viser seg å være så alvorlig at det bunner ut i omsorgsovertakelse. Det å sette inn hjelpetiltak i den enkelte familie har alltid vært en frivillig sak. Så dersom ikke familien ønsker hjelpetiltak satt inn, så må enten barnevernet avslutte saken, eller så må de komme til oss for å få omsorgsovertakelse. Etter lovendringen er det slik at barnevernet kan fremme begjæring om hjelpetiltak overfor fylkesnemnda. Det betyr at man nå kan tvangsgjennomføre mindre inngripende tiltak enn tidligere. Eksempelvis barnehage, tilsyn etc., opplyser Bendos.

Han legger til at de ennå vet for lite om effekten av lovendringen, siden den akkurat har trådt i kraft.