Her skytes et NSM-missil for første gang fra fartøy mot landmål, utenfor Andøya søndag kveld. Det er Kongsberg Gruppen som har utviklet NSM, og håper på storstilt eksport av det norske missilet. Foto: Forsvaret

Missilet er utviklet fra det kjente Naval Strike Missile (NSM) som har vært under utvikling av den norske våpenprodusenten Kongsberg de siste to tiårene.

Helt nytt er det imidlertid at missilet kan brukes mot landmål, hele 20 mil inn i landet. Det vil si at om korvetten ”Storm” hadde rettet missilet mot Sverige istedenfor mot Andøya, kunne den ha truffet en bunker utenfor Kiruna.

Betydelig kapasitet

Til VOL sier Sjøforsvarets presse og informasjonssjef Per Rostad at den nye kapasiteten ved å kunne angripe landmål øker den militære evnen til Norge betraktelig.

– Kapasiteten med å angripe landmål er helt ny. Missilene er hovedvåpenet på hver av de fem norske fregattene og seks korvettene. De er utstyrt med åtte NSM-missiler. Skipene får dermed mulighet til å utøve våpenmakt 200 kilometer inn i landet. Da kan vi slå ut mål som har lite med det maritime å gjøre, men som er viktig for luftvåpen eller hæren, sier Rostad.

Ifølge Rostad vil missilet gi en fiende en ny faktor å vurdere i en militær konflikt med Norge.

– Missilet flyr over fjell, ned i dalsøkk og rundt holmer, samtidig som det følger terrenget. Kombinert med en betydelig effekt i stridshodet, er det en betydelig kapasitet. Om det treffer i et lukket rom, gjennom en betongbunker, vil trykkoppbyggingen bli stort. Man vil kunne ta ut store mål, sier Rostad.

Kan brukes utenlands

Testskytinga søndag var på en fullskalamodell av et fiendtlig kontrollsenter i Andfjorden.

– Hadde detonasjonen skjedd i et lukket rom, ville det bitt en vesentlig større effekt av eksplosjonen. Våpenet er klassifisert til bruk på såkalte harde mål, som enten er tungt beskyttet av luftvern eller pansrede bygninger, sier Rostad.

Han har selv vært med på å testskyte sjømålsversjonen av missilet i Stillehavet.

– Missilet kan brukes hvor som helst i verden, poengterer Rostad.

– Øker dette angrepsenven til norske skip i internasjonale opearasjoner, for eksempel i Middelhavet?

– Mange kategoriserer våpen som angrepsvåpen og forsvarsvåpen. Våpnene våre kan brukes enten til angrep eller forsvar. Våpenet i sin natur har verken en defensiv eller offensiv rolle, sier Rostad.

– Men det kan brukes til å treffe mål 20 kilometer inn på land i Middelhavet?

– Missilet fungerer over hele verden, ja, sier Rostad.

Roser testsenter

ATC-sjef Gunnar Jan Olsen sier til Andøyposten at alt er som det skal være etter den unike testinga. Han henviser videre til Sjøforsvaret for ytterligere kommentar.

- Vi har et tett samarbeid med Andøya Test Center. De er meget flinke og vi har et fantastisk bra tilbud der. Forsvaret setter veldig stor pris på å ha en slik kapasitet tilgjengelig, sier Rostad.

Tidligere brukte det norske forsvaret store summer på å reise til andre kanter av verden for å utføre slik skarpskyting og våpentestning. Det samme gjelder mange av våre allierte. Den pågående øvelsen manifesterer ATCs posisjon som et anerkjent skytefelt i internasjonal sammenheng. Nylig gjennomførte Tysklands marine en stor øvelse og testskyting i samarbeid med Andøya Test Center (ATC) og Forsvaret - nærmere bestemt Andøya flystasjon. Tidligere foretok den tyske marinen slike testskytinger i Sør-Afrika, noe som var svært kostbart og krevende. Tyskerne sa seg svært godt fornøyde, og tar sikte på et langvarig samarbeid med Norge og ATC.

Her kan du se video fra testskytingen deres ved Andøya.

Flere tester missiler

I disse dager er altså en annen NATO-alliert - Polen - på plass for å drive testskyting utenfor Andøya sammen med norsk marine og luftforsvar. Øvelsen skjer som nevnt i regi av ATC, og også denne gang spiller Orionflyene og Andøya flystasjon en viktig rolle, polakkene har med små MPA-fly (Maritime Patrol Aircraft) som opererer herfra og samarbeider med de norske, fullverdige MPA-ene.