Anniken Huitfeldt (Ap) er leder av Stortingets utenriks- og forsvarskomité. Hun er bekymret for at Regjeringen i langtidsplanen vil skyve regningen foran seg og utsette viktige avklaringer om fremtidens landmakt.

Les også: Legger ned Andøya flystasjon. Beholder Kystvaktbasen

– Forsvaret må kunne løse de utfordringene Norge kan komme til å stå overfor i Nordområdene og være til stede med relevante og moderne bidrag både til lands, til sjøs og i lufta, sier Huitfeldt til VOL.

– Et sentralt krav vil være at regjeringen allerede i statsbudsjettet for neste år følger opp løftene om økte bevilgninger til Forsvaret, legger hun til.

Grundig behandling

– Andøya flystasjon foreslås lagt ned av regjeringen. Vil Ap stemme for eller mot dette punktet i langtidsplanen?

– Arbeiderpartiet har ikke tatt stilling til forslag om nedleggelser eller flytting av enkeltbaser. Vi vil nå gå grundig inn i disse spørsmålene. Tall om reelle kostnader må på bordet. Vi vil fra vår side stille spørsmål til departementet om begrunnelsen for å legge ned på Andøya. Jeg har selv fått erfare den unike kompetansen personellet på Andenes har.

Les også: - En katastrofe for Andøya-samfunnet

Vil videreføre

– Hva er Aps konklusjon når det gjelder å bevare Kystvakta på Sortland?

– Jeg vet at det fra kommunens side har blitt gjort et meget godt arbeid med utarbeiding av grundige analyser. Tallene har vist at det også fra et kostnadsperspektiv er riktig å videreføre kystvakta på Sortland, sier Huitfeldt.

Les også: Betyr veldig mye at Kystvakta blir på Sortland